De beste plek in huis: Tephrocactus articulatus (paper spine cactus)

Mijn Tephrocactus articulatus

Mijn Tephrocactus articulatus

De Tephrocactus articulatus (ook bekend als paper spine cactus) staat het liefst in direct zonlicht, ook wel volle zon genoemd. Een plek in de volle zon krijgt meerdere uren (minstens vier uur per dag) direct zonlicht. Bij voorkeur is dit het zonlicht dat in de middag binnenvalt, want dan is de zon op haar felst. De Tephrocactus articulatus is dus een echte zonnebader!

Heb ik al gezegd dat ik van rare cactussen houd? Deze op elkaar gestapelde weirdo heeft flexibele stekels die als stevig papier aanvoelen. Maar pas op: er zitten nog steeds scherpe prikkels tussen, dat weet ik uit ervaring. Als deze cactus te hoog wordt, wordt de kans op omvallen en afbreken groot. Maar als de bovenste bollen afbreken, dan steek ik die gewoon weer in de grond. Geef deze afgebroken bollen zeer weinig water en ze zullen weer gaan wortelen en vrolijk verder groeien.

De paar uur ochtendzon die hier op de vensterbank valt is niet ideaal voor cactussen. Over het algemeen willen ze meer licht. Wanneer ik een plant op een plek zet die niet helemaal perfect is, houd ik goed in de gaten hoe de plant groeit. Cactussen gaan erg stretchen als ze te donker staan. Maar deze Tephrocactus laat geen teken zien van dunne groei. Hierdoor weet ik dat de plant zich goed heeft aangepast aan deze plek. Vertoont je plant toch afwijkende groei, ga dan zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe plek met meer zonlicht.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten

Mama Botanicaseo