Citroengeranium stekken

Citroengeranium stekken

Citroengeranium stekken

Naam: Citroengeraniun
Latijnse naam: Pelargonium graveolens

Deze heerlijk ruikende plant is niet alleen een mooie, snelgroeiende toevoeging aan je plantenfamilie, maar houdt met zijn geur ook de muggen op afstand. Zet deze plant op je nachtkastje en ga met je handen door de bladeren als je muggengezoem hoort.

Hoe stek je de Citroengeranium?
De citroengeranium is een snelle groeier en kan goed teruggeknipt worden. De moederplant loopt op de plek waar je hem gesnoeid hebt met meerdere nieuwe takken uit en wordt voller en compacter. De toppen die je uit de plant hebt geknipt kun je gebruiken om te stekken. Knip stekken van zo’n tien centimeter lang en verwijder de onderste bladeren. Je kunt de stekken direct in de potgrond steken; laat de grond licht opdrogen tussen het water geven door. De stekken wortelen redelijk snel; na een paar dagen tot enkele weken is je stek beworteld. Je kunt je stekken ook eerst op water zetten. Verwijder dan ook de kleine schutblaadjes die soms aan de stam zitten. Deze kunnen gaan schimmelen als ze onder water staan. Als de wortels ongeveer tien centimeter lang zijn, kun je de stek in de grond zetten. Als je stekken in de grond staan en lekker groeien, is het goed om het plantje nog een keer te toppen: haal het bovenste topje eruit, waardoor je plantje gaat vertakken en voller wordt.

Extra tips:
Als je plant te groot wordt en wat iel gaat groeien, aarzel dan niet om hem flink terug te snoeien. Dat komt zijn gezondheid en schoonheid ten goede. De blaadjes die je van je stekken hebt moeten verwijderen hoef je niet direct in de prullenbak te gooien. Je kunt er ook nog thee van zetten!

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 3/4
Water: 2/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Cover-inkijkexemplaar.jpg

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Mama Botanicaseo