Maak een jungle sfeer met hangplanten

Misschien zijn de meeste vertical plekken in je huis al volgezet met planten. Planten op je vensterbank, de tafel en een paar kastjes hier of daar. Misschien heb je wel mooie plantenstandaard waarmee je planten echte topstukken worden. En misschien heb je er ook wel een paar hangen.

plant licht donker

Ik ben echt fan van hangende planten. Niet alleen is er in de lucht vaak nog voldoende ruimte voor planten, maar het geeft meteen een fijne jungle sfeer. Het kan een ruimte echt afmaken, omdat het de planten op kastjes visueel doorverbindt met de planten die erboven hangen. 

Een hangende plant kan qua water geven en andere verzorging een iets grotere uitdaging zijn dan je staande planten. Let er daarom op dat je je planten niet te hoog hangt. Zorg ervoor dat je met een stoel erbij nog gemakkelijk water kunt geven. Want als je elke keer een ladder erbij moet pakken, zul je eerder geneigd zijn een waterbeurt over te slaan. 

Houdt rekening met de lichtbehoefte van de plant. Voor elke lichtintensiteit is wel een hangplant te bedenken. Om maar een paar voorbeelden te geven:
Volle zon: Rhipsalis, Epiphyllum (die beide ook in indirect licht kunnen), een hangende cactus of een Sedum burrito
Indirect licht: Asparagus, Epipremnum, Scindapsus, Hoya of Maranta fascinator
Schaduw: Varens

Het grootste gevaar bij het ophangen van je planten is misschien wel dat ze te lang worden. Gelukkig kun je de meeste hangplanten makkelijk korter knippen en stekken. Lange uitlopers knip je na een blad af en de stengel zal opnieuw uitlopen. Zo hoef je niet bang te zijn dat je hele huis langzaam wordt overgenomen door je planten.

Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com


Gerelateerde posts

BlogMama Botanicabasics