Plantenvraag: Slungelige plant in vorm krijgen

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris, ik heb twee plantjes die in korte tijd enorm de lucht in zijn geschoten. Een siernetel en een Fittonia (mozaïekplantje). Volgens mij kregen ze te weinig licht, dus inmiddels staan ze beiden op een andere plek en dat lijkt te helpen. Wel zijn het hierdoor een beetje gekke plantjes geworden. De Fittonia is gaan hangen, de siernetel verliest z’n onderste blaadjes waar de stengel vrijwel kaal is (zie de foto’s). Mijn vraag is hoe ik deze ‘lange slungels’ weer in vorm krijg. Dank je!’

- Anna

Lange Fittonia

Hypoestes / Fittonia plantje

Hoi Anna! Wat een vrolijke slungels zijn dit geworden! Ik snap heel goed dat je ze weer een beetje in vorm wilt krijgen. Dit kun je doen door je planten te snoeien. Dat voelt soms spannend, maar gaat altijd goed!

Om te voorkomen dat je planten lang en slungelig worden, is het belangrijk dat ze voldoende licht krijgen. Daarbij is bij dit soort planten goed om regelmatig de top uit de plant te knippen. Uit de bladoksel van de bovenste blaadjes zullen twee nieuwe zijtaken groeien. Je plant wordt minder hoog en uitgerekt en juist compacter en voller! Je kunt hiervoor de bovenste twee blaadjes met je vingers uit de plant knijpen, of een wat langer stukje afknippen en dat gebruiken om te stekken.

Zo snoei je de Fittonia of Hypoestes

Maar hoe krijg je jouw planten nu weer in vorm? Allereerst de Fittonia, die stiekem een Hypoestes is, ze lijken erg op elkaar! Je kunt goed aan deze plant zien dat hij te donker heeft gestaan door de grote ruimte die tussen de blaadjes is ontstaan en de nieuwe blaadjes die steeds kleiner worden. Het is dus al super dat je hem meer licht geeft. Om hem weer mooi compact te laten groeien, moet je hem terugsnoeien. Hiervoor knip je de stengels een halve tot een hele centimeter boven twee blaadjes af. Uit de bladoksels zullen twee nieuwe steeltjes gaan groeien. De stengels die je eraf hebt geknipt, kun je gebruiken om te stekken. Dat doe je op dezelfde manier als hoe je een Fittonia stekt.

Slungelige Siernetel

Slungelige siernetel

Zo snoei je de Siernetel (Coleus)

De Siernetel (Coleus) kun je op eenzelfde manier snoeien. Maar bij deze plant is het wat spannender, omdat de onderkant al kaal is geworden. Je ziet nog wel de punten waar de blaadjes aan de stam vast zaten. Net boven zo’n punt kun je de steel doorknippen. Heeft je plant voldoende groeikracht, dan zullen er ook weer twee nieuwe stengels groeien. Is je plantje al niet zo gezond, dan kan het zijn dat deze ingreep te heftig is en hij niet verder zal groeien. Om je plant extra kans te geven, kun je het beste wachten tot het voorjaar en niet in de winter snoeien. In het voorjaar gaat je plant weer opnieuw uitlopen en heeft hij meer energie om goed te herstellen. Vind je het toch erg spannend, maak dan stekken van het deel wat je afknipt, dan weet je zeker dat je plant verder zal groeien!

Wil je meer leren over de Fittonia en de Siernetel? Lees dan de volgende blogs:

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde Plantenvragen