Fittonia stekken

Ficus elastica stekken

Ficus elastica stekken

Naam: Mozaïekplantje
Latijnse naam: Fittonia albivenis of Fittonia verschaffeltii


Een dorstige diva is dit plantje! Wanneer je haar vergeet water te geven, gaan de bladeren dramatisch hangen en is het een en al geklaag. Maar zodra je haar water hebt gegeven, veert ze vaak weer mooi omhoog. Dit probeer je natuurlijk voor te zijn, door ervoor te zorgen dat de grond nooit helemaal droog valt.

Hoe stek je de Fittonia?

Dit fragiele plantje is gelukkig niet al te moeilijk te stekken. Maar ze houdt wel van stabiele omstandigheden, anders kan het maar net mis gaan. Omdat het plantje niet heel hoog groeit, kan je het best alleen de top eraf knippen om te stekken, al kan het ook met andere stukken van de plant. Bij voorkeur zet je het stekje op water, zodat je niet het risico loopt dat in de eerste fragiele fase de grond te droog valt. De stekjes drinken vrij veel, dus controleer regelmatig of het water niet te laag staat. Laat de wortels eerst een flink eind groeien tot zo’n vijf centimeter, voordat je het plantje in de grond zet, zodat je zeker weet dat hij aanslaat. 

Extra tips

Een snoeibeurt doet dit plantje goed. Daar waar je een steeltje afknipt, zullen twee nieuwe steeltjes omhoog komen. Je krijgt er dus een vollere moederplant voor terug en schattige stekjes om op te zien groeien.

Er zijn zoveel verschillende varianten van dit plantje, rood met wit, roze met wit, groen met rood ga zo maar door. Elke keer zit ik weer gefascineerd naar de tekeningen op het blad te kijken. Als leuke variatie kan je een paar verschillende Fittonia’s bij elkaar in een pot zetten. Dit plantje houdt van een hoge luchtvochtigheid en doet het ook in een afgesloten terrarium erg goed.

Wil je meer leren over de Fittonia? Lees dan de volgende blogs:

Zo verzorg je de Fittonia
Plantenvraag: Slungelige plant in vorm krijgen

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)

Mama Botanicaseo