Planten verzorgen in de lente

De lente zorgt er voor dat de planten in je huis meer daglicht krijgen. Dat betekent dat je planten langzaam uit hun winterrust zullen kruipen en nieuwe groei gaan vertonen. Om je planten een handje te helpen geef ik hieronder 5 lente tips voor je planten! 

lente.jpg

Verpotten
Planten die hun pot uitgroeien, worden in de lente graag verpot. Het is dus goed om te checken of het zover is voor jouw planten. Kijk of de wortels al onderuit de pot piepen en zoek in dat geval een nieuwe pot die een maatje groter is. Met wat verse potgrond is jouw plant helemaal klaar voor het nieuwe seizoen! Bekijk ook mijn video over planten verpotten.

Beestjes
Net als planten, houden sommige beestjes ook een winterslaap. Het is dus goed om de komende maand je planten die vorig jaar ongewenste bewoners hadden in de gaten te houden. Op die manier ben je er extra vroeg bij, mochten er weer ongedierte je plant willen koloniseren. Lees meer over beestjes op je planten.

Snoeien
Vooral als je ziet dat je plant weer begint te groeien, is dit een goed moment om te snoeien. Snoeien is niet perse nodig, maar wel goed om je plant in vorm te houden. Dus als je Ficus te groot is geworden, of je Epipremnum te lang, is dit het juiste moment om ze in te korten. Ze zullen snel weer uitlopen, wie weet zelfs met meerdere takken! Zo snoei je een Ficus en maak je stekjes van het snoeisel

Stekken
Het voorjaar is ook het juiste moment om je planten te stekken. Dus heb je je plant gesnoeid, of gewoon zin om je urban jungle uit te breiden, maak dan vanaf nu je stekjes. Naast de grotere hoeveelheid licht, hebben stekjes ook voldoende warmte nodig. Zet ze dus liever niet in een koele vensterbank. Wil je meer leren over het stekken van je planten? Bekijk dan mijn nieuwe boek: Stek Je Plant!

Plantenvoeding
Heel voorzichtig kun je beginnen met het geven van wat plantenvoeding. Vooral als je plant al tekenen van nieuwe groei vertoond, is dit het juiste moment. Staat je plant nog helemaal stil, wacht dan liever nog even met je plant bijvoeren. Bekijk ook mijn video over plantenvoeding.


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!


Gerelateerde posts