Waarom het niet erg is als er een plant dood gaat

We hebben allemaal wel eens een plant dood laten gaan. Of twee, of…

Elke keer als je naar dat zielige plantje kijkt, schiet er een gevoel van schuld door je heen. Bruine blaadjes die maar blijven vallen laten je misschien slecht voelen: heb ik het weer verkeerd gedaan, zo’n mooie plant naar de mallemoere laten gaan! 

plant dood

Nou, bij deze wil ik je schuldgevoel wegnemen! Voor alle planten in je leven die het niet goed doen of in de toekomst op een gegeven moment het loodje leggen!

Natuurlijk is het niet leuk wanneer een plant sterft, maar ik zie het altijd als een mogelijkheid om meer te leren over je planten én over je huis. Probeer altijd na te gaan wat er nu precies verkeerd is gegaan, lag het aan het licht, water, of zat er misschien een beestje dat je over het hoofd heb gezien? Misschien heb je wel de verkeerde plant voor de plek uitgekozen en is het goed om nog wat research te doen voor de volgende plant die je neer wilt zetten. 

Zolang je er van leert wanneer een plant sterft en je daarna veranderingen doorvoert in je plantenverzorging of misschien in de toekomst voor een andere soort plant kiest, weet je steeds beter welke plant wel en niet bij jou past en hoe je deze echt gelukkig kunt houden.

Ziet je plant eruit alsof hij niet meer te redden is en voel je je alleen nog maar schuldig als je hem in deze staat ziet? Gooi hem dan gewoon weg, leer van de ervaring en kom er achter welke planten wel echt bij jou en je huis passen. Want door trial en error leer je het best. 

Trouwens, de Caladium in de foto sterft elk jaar in de winter af om volgend jaar weer opnieuw uit z'n bol te kruipen!

Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Tip: Bestel het boek voor 17 februari 2019 tijdens de pre-sale en krijg je het boek gratis thuisgestuurd.


Gerelateerde posts

BlogMama Botanicabasics