Plantenvraag: Help, mijn Aloe vera staat in bloei

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris, mijn Aloë vera bloeit! Dat schijnt nogal bijzonder te zijn binnenshuis. Nu hoor ik om mij heen via reacties op Facebook dat de plant afsterft na de bloei. Is dat zo of kan ik er nog iets tegen doen?’

- Tini

Aloe vera in bloei.jpg

Hoi Tini! Wat leuk dat je Aloë vera gaat bloeien, maar het is natuurlijk minder leuk als je hoort dat dat het einde van je plant betekent. Gelukkig heb ik goed nieuws voor je: je plant gaat waarschijnlijk niet dood!

Gaat mijn plant dood na de bloei?
Er zijn planten die dood gaan nadat ze hebben gebloeid, zoals de Agave en Bromelia’s. Die bloeien 1x keer in hun leven en sterven daarna af, maar niet voordat er kleine baby plantjes aan de basis van de plant zullen groeien. De Aloe heeft gelukkig niet zo’n heftige levenscyclus en kan gemakkelijk meerdere keren bloeien.

Op de foto zie je een van mijn Aloë’s, dit is geen Aloë vera, maar een andere soort. Zoals je ziet zitten er meerdere bloemstengels aan. De rode is de nieuwste, daar komen binnenkort bloemetjes aan. De andere bloemstengels zijn van afgelopen jaren en zitten nog aan de plant. Als je plant is uitgebloeid, kun je de droge bloemstengels gewoon afknippen, zelf ben ik daar nog niet aan toe gekomen.

Geniet dus met een gerust hart van de bloemen!

Wil je meer leren over de Aloë vera? Lees dan de volgende blogs:

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde Plantenvragen