Plantenvraag: Wat te doen met een uit de kluiten gewassen Aloë vera?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

Ik heb verschillende vragen gekregen over de Aloë vera die ik allemaal in dit blog zal beantwoorden! Dus als jouw Aloë vera uit de kluiten groeit, of als je je plant wilt stekken, kijk dan even hieronder!


”Hoi Iris, mijn Aloë vera doet het zelfs zo goed dat hij helemaal uit de kluiten gewassen is. Ik heb al gelezen wat je moet doen om hem te stekken, maar vroeg me af of er ook een manier is om de plant in te korten (door bijvoorbeeld de onderste bladeren eraf te scheuren en de bovenkant weer in nieuwe aarde te zetten; kan dat?).” -  Amke

aloe.jpg

Yes, deze Aloë vera heeft er zin in! Wat Aloë vera’s soms doen, is dat de onderste bladeren afsterven, waardoor er een kale stam ontstaat. Soms hangen de bladeren eerst juist slap en zien ze er minder gezond uit. Op een gegeven moment sterven deze vaak ook af. Dat is opzich niet erg, vooral niet als je plant nog mooi gezond groeit aan de top. Maar misschien vind je het wel minder mooi staan. 

Je kunt er dan voor kiezen dat je de stam doorsnijdt en de Aloë vera opnieuw plant. Zorg ervoor dat er een kort stammetje aan je plant zit en laat de wond even drogen voordat je deze opnieuw in de grond steekt. Geef in het begin niet te veel water, want de plant moet eerst opnieuw wortels vormen, voordat het weer vocht op kan nemen. Geef je te veel water, dan heb je kans dat je stek gaat rotten en dat wil je zeker voorkomen!

“Aangezien de onderste bladeren van mijn Aloë vera slap hangen, kan ik de stam van mijn Aloë vera halveren?? Dus stam halveren en opnieuw in de aarde stoppen?”

- Liesbeth

Ja, je kunt zeker de stam doorsnijden en opnieuw laten wortelen, zoals hierboven ook beschreven. Je hebt hierbij natuurlijk altijd een kans dat je stek het niet red. Als de stam nog niet heel lang is, kun je er ook voor kiezen om de plant in een diepere pot te verpotten en de stam dan een stuk onder de grond te zetten. De delen die onder de grond terecht komen, zullen nieuwe wortels gaan groeien. 

Bij Aloë vera’s komt het regelmatig voor dat de onderste bladeren een beetje slap gaan hangen, vooral als je een wat grotere plant hebt. Geef je plant zoveel mogelijk licht en beperk het water geven om dit te voorkomen. Of aanvaard dat je plant er wat anders uit gaat zien, dan toen je hem hebt gekocht!

“Ik heb van vakantie een stekje van de Aloë vera meegebracht. Volgens de info die ik kon vinden was het belangrijk dat het wondje eerst goed droog was. Daarna zou ik hem in/op de aarde moest leggen en water geven als de zand droog wordt. Hij staat nu al een paar maanden in het potje maar er komt geen wortel. Er is nog niets gebeurd!”

- Mandy

Het klinkt alsof de stek bestaat uit alleen een enkel blad. Dit kun je bij heel veel vetplanten doen, stekken met een enkel blaadje. Daarover lees je hier meer. Wat hierbij heel belangrijk is, is dat het blad intact van de moederplant afkomt. En bij een Aloë vera is dat heel lastig, omdat het bladaanzet om het stammetje heen is gewikkeld. Om er dan een blad af te halen, heb je het waarschijnlijk door moeten snijden. Hierdoor zit helaas het stukje waar de wortels uit kunnen groeien niet meer aan het blad en zullen er geen wortels verschijnen. 

De beste manier om een Aloë vera plant te stekken is, om of een stekje van de moederplant uit de grond te halen. Je kunt ook de stam van de moederplant door snijden, zoals ik hierboven vertel. 

Wil je meer leren over de Aloë vera? Lees dan de volgende blogs:

Plantenvraag: Help, mijn Aloë vera staat in bloei!
Zo stek je de Aloë vera

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Gerelateerde Plantenvragen