Echeveria stekken

Echeveria stekken

Echeveria stekken

Naam: vetplant
Latijnse naam: Echeveria

Er zijn meer soorten Echeveria’s dan je kunt bedenken: van groen tot roze, gevlekt of paars met rode randjes, heel kleine soorten en soorten die juist mooie grote rozetten vormen. Waarschijnlijk heeft iedere plantenliefhebber dit plantje weleens gehad.

Hoe stek je de Echeveria?
Je kunt dit plantje op meerdere manieren stekken. Als je veel geduld hebt, kun je kiezen voor bladstek. Haal blaadjes met een voorzichtige, draaiende beweging van de stam af; wees er zeker van dat het blaadje helemaal intact is. Leg meerdere blaadjes in een mooi patroon op de aarde en besproei ze af en toe met de plantenspuit. Na verloop van tijd zie je worteltjes ontstaan, daarna ieniemienie Echeveriaatjes. Zodra ze wat groter zijn, kun je ze verpotten in een groter potje.

Wil je je plant redden van wortelrot, heb je niet zoveel geduld of heb je een plantje dat heel iel is gaan groeien en alleen nog een klein rozet aan blaadjes heeft? Dan kun je het beste een kopstek maken. Snij de gezonde top van de plant af en verwijder wat van de onderste blaadjes, zodat je een stammetje hebt met een klein rozetje bovenop. Laat dit een dag of twee drogen, zodat alle wondjes weer goed gesloten zijn. Zet het stekje dan in een mengsel van potgrond en zand en wees voorzichtig met water geven. Er zullen vrij snel nieuwe wortels uit het stammetje groeien en je plantje is gered.

Extra tips:
Deze vetplantjes kunnen soms hun mooie kleur verliezen als ze te donker staan. Wordt je roze plantje dus groen, zet het dan op een plek met meer licht. Vetplantjes zijn vrij gevoelig voor te veel water en als ze te weinig water krijgen, zullen de onderste blaadjes verdrogen en afvallen.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 4/4
Water: 1/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Cover-inkijkexemplaar.jpg

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Mama Botanicaseo