Plantenvraag: Zaagcactus groeit een ander blad?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

Hallo Iris, ik heb een vraag over de zaagcactus. Ik heb een tijd geleden een stengel van een vriendin gekregen om te stekken. Dat gaat best goed, mijn stekje heeft al een paar blaadjes. Nu is er echter iets geks aan de hand: er lijkt een ander soort blad uit mijn stekje te komen. Alsof het een heel andere plant is, maar hij komt wel echt uit de stengel van de zaagcactus, dus dat vind ik een beetje gek. Enig idee hoe dat kan komen?

- Carola

Zaagcactus vreemd blad

Hoi Carola! Wat fijn dat je stekje goed aan het groeien is. De zaagcactus, of Epiphyllum anguliger, is makkelijk te stekken en kan in een seizoen ook flink groeien. Maar dan die vreemde nieuwe groei die opeens in je plant verschijnt, waar komt die vandaan?

Ik kan je gelukkig meteen geruststellen: dit is helemaal normaal. Je plant is niet ziek, of raar, of overgenomen door een totaal andere soort. Bij veel bladcactussen ziet de nieuwe groei er soms totaal anders uit dan de volwassen groei. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je plant te donker staat en eigenlijk meer licht nodig heeft, maar vaak kun je er helemaal niets aan doen. Soms is de nieuwe groei erg langgerekt en heeft deze niet de uitgesproken vormen van de volwassen groei of zie je een rode tint in de stengel.

Naarmate de nieuwe groei groter wordt, zie je vaak wel de typische zaagcactus vormen ontstaan. Je moet dus nog even geduld hebben, maar dan groeit er weer een mooi ‘gezaagd’ blad.

Wil je meer weten over het stekken van de zaagcactus, kijk dan op deze pagina.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde Plantenvragen