Zelf je planten stekken: 3 verschillende stek-methodes

Stekken-overzichtfoto-1280x640.jpg

Planten stekken is de leukste en goedkoopste manier om meer planten in huis te halen. Maar hoe moet je een plantje stekken? Niet elke plant kun je op dezelfde manier stekken, daarom leg ik in dit artikel de drie verschillende stek-methodes uit. Zo kan je direct aan de slag. Als je zelf een scherp mesje, een klein vaasje en een potje aarde in huis hebt kom je al een heel eind. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een moederplant en de kennis hoe je daar stekjes van maakt.

3 verschillende stek-methodes

Ik help je in dit artikel op weg door drie verschillende stek-methodes uit te leggen op basis van drie populaire planten die jij misschien al in huis hebt staan. Zo breid je je eigen plantenfamilie uit of geef je voortaan stekjes weg als persoonlijke cadeautjes voor al je vrienden.

Wist je dat planten stekken duurzamer is dan planten kopen in het tuincentrum? Bij stekken weet je zeker dat jouw plant zonder insecticide is opgegroeid. Bovendien zijn er voor het kweken van je plant geen vrachtwagens of verwarmde kassen aan te pas gekomen. 

Niet elke plant kun je op dezelfde manier stekken. Bij sommige planten heb je alleen een enkel blad nodig, maar bij de meeste planten heb je de stengel of stam nodig om de plant te vermeerderen. Ik zal een aantal verschillende manieren laten zien, zodat jij straks met vertrouwen stekjes van je plant af kunt halen. De tips hieronder zijn een kleine samenvatting van het inleidende hoofdstuk van mijn boek Stek je plant. Ik hoop je hiermee alvast op weg te helpen en je het vertrouwen te geven dat jij ook in staat bent om je eigen planten te stekken!

Monstera-deliciosa-stek-e1555491713998.jpg

Monstera stekken (methode 1: stengel + blad)

De Monstera deliciosa (gatenplant) is een plant, die in het wild tegen bomen op wil klimmen. Dit soort planten hebben tegenover elk blad een luchtwortel groeien, waarmee ze zich aan de boom vast kunnen houden. Soms is dit alleen nog een kleine bruin knobbeltje, andere keren zijn ze al flink aan het groeien. Deze planten kun je stekken door de stengel net boven het volgende blad door te snijden en de stek met de luchtwortel onder water te laten wortelen. Neem bij een grote plant als de Monstera deliciosa een stek met één, maximaal twee bladeren. Als de wortels onder water zich goed hebben ontwikkeld, kun je je stek in de grond zetten. Laat de wortels minstens tot een centimeter of tien tot twintig groeien. Hou de aarde vochtig wanneer je je stek net hebt gepland. Als je plant na een paar weken goed is aangeslagen, zal je snel nieuwe groei zien verschijnen!

Vetplant-bladstek-e1555491795523.jpg

Vetplanten stekken (methode 2: blad methode)

Veel vetplanten kun je met een enkel blaadje al stekken. Soms vallen ze heel makkelijk van de plant af, bijvoorbeeld bij een Sedum burrito, maar vaak moet je ze zelf nog van de plant af halen, zoals bij een Echeveria. Doe dat voorzichtig, zodat het blad helemaal intact blijft, een gescheurd blad zal niet gaan wortelen. De blaadjes leg je op de aarde en dan is het wachten geblazen. Zet ze op een plekje waar de zon er niet vol op schijnt, daardoor kunnen de blaadjes te veel uitdrogen. Geef de blaadjes water door ze één keer per week met de plantenspuit te sprayen. Hou dit vol als de wortels verschijnen, als het plantje dan te weinig water krijgt, vertraag je de groei. De wortels vinden zelf de weg naar de aarde en een nieuw plantje zal een tijdje later verschijnen. Leg meerdere blaadjes in één pot, om wat sneller het potje vol te krijgen.

Ficus-stek-e1555491859455.jpg

Ficus stekken (methode 3: kopstek / tussenstek)

Een stek van een Ficus kan bestaan uit een kopstek of een tussenstek. De kopstek is de top van de plant en de tussenstek alle stukken eronder. In principe kan je met een stuk stam en een enkel blad al een nieuwe plant laten groeien. Je kunt ook meerdere bladeren aan je stek laten zitten, maar maak je stek niet te groot. Dan kost het de plant te veel energie om het blad goed te houden, terwijl die energie naar het ontwikkeling van de nieuwe wortels moet gaan. Let op dat je echt een stuk van de hoofdstam gebruikt. Als je alleen een blad en de bladstengel hebt, zal er in veel gevallen niks gebeuren. En als je het zonde vindt om je plant te toppen, bedenk dan dat je er vaak een vollere plant voor terug krijgt, omdat de plant op meerdere punten opnieuw zal uitlopen. Je kunt de stek in water laten wortelen, of direct in de grond zetten. Hou in het tweede geval de grond licht vochtig, tot de wortels goed gaan groeien.

Tip: Je kunt kleine stekken op water ook in een stekstation zetten, zoals bijvoorbeeld dit mooie stekstation op Bol.com. Dit is een fijn methode die wat minder aandacht vraagt én er ook nog eens mooier uitziet.

Laat je stekjes groeien in indirect licht

Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Een raam op het zuiden krijgt te veel direct licht en is niet geschikt voor stekjes die nog kwetsbaar zijn. Zorg er ook voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei. In de winter kan je je stekje een goede start geven door de stekjes onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle plantjes met kleine blaadjes. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers en statieven voor stekjes kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.

Tip: begin met makkelijke planten stekken

Vind je het lastig om te kiezen met welke planten je wilt beginnen met stekken? Dan kan je het beste starten met de makkelijkste kamerplanten om te stekken.

Veel plezier met stekken!

Veelgestelde vragen over kamerplanten stekken:

  • Welke planten kun je goed stekken?
    Je kunt het beste starten met makkelijkste kamerplanten om te stekken.

  • In welke maand kan je planten stekken, of kun je het hele jaar door stekken?
    De beste tijd van het jaar om je planten te stekken is in de lente en de zomer. Dan zitten je planten vol nieuwe energie, om snel nieuwe wortels te maken en goed te gaan groeien. Maar met deze tips kan je je plant ook in de herfst of de winter stekken.

  • Hoe maak je zelf stekgrond?
    Stekgrond of stekaarde is eigenlijk ‘gewone’ potgrond dat luchtiger is gemaakt zodat de tere worteltjes makkelijker kunnen groeien. In dit artikel lees je wat stekgrond bijzonder maakt en hoe je je eigen zaai & stekgrondgrond maakt. Lees hier alles over zelf stekgrond maken

  • Wat kun je gebruiken in plaats van stekpoeder, of kan je ook stekken zonder stekpoeder?
    Wil je de groei van wortels aan je nieuwe stekken iets versnellen? Dan kan je eventueel stekpoeder gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je plant wat sneller wortels aan gaat maken, maar het is niet noodzakelijk. Het is vaak een kwestie van geduld voor er wortels gaan groeien. Bij stekjes op water zie je heel gemakkelijk of er al worteltjes aan je stek groeien. Je kunt dus zeker zonder stekpoeder je planten stekken.

  • Hoe lang moet een stekje in water?
    Stekjes zet je minimaal een paar weken op water, zodra de grondwortels minimaal 5 cm lang zijn, dan kan je hem in de aarde zetten. Hoe lang het duurt voordat de stekjes wortelen, verschilt erg per plant. Soms zie je na een paar dagen als wortels verschijnen, bij andere planten kan het soms maanden duren voordat je iets ziet. Je kunt er ook voor kiezen om je stekken met wortels door te laten groeien op water, bijvoorbeeld in een stekstation zoals dit mooie stekstation op Bol.com.

  • Kun je alle planten stekken in water?
    Nee, niet alle kamerplanten kan je op water stekken, dat verschilt per plant. Mijn boek Stek Je Plant bevat een enorme stekjesgids met de 40 populairste planten en hun stekmethodes en verzorgingstips. Lees hier meer over Stek je Plant

  • Hoe laat je een stekje groeien?
    Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.

  • Hoe verzorg je een stekje?
    In mijn kamerplanten boek Stek je Plant leer ik je alles over het stekken en verzorgen van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging. Lees hier meer over Stek je Plant

  • Hoe verpot je een stekje?
    Planten verpotten is eigenlijk heel simpel, bij een stekje moet je goed opletten dat de wortels niet beschadigen maar verder werkt het hetzelfde als bij volwassen planten. In deze video laat ik je zien waar je op moet letten bij het verpotten van planten

  • Waarom wortelen mijn stekjes niet?
    Hoe lang het duurt voor een stek wortelt is van verschillende factoren afhankelijk. Je leest er alles over in mijn Eerste hulp bij stek-problemen.

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk voor een handig overzicht met alle informatie over het stekken van kamerplanten ook mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Bekijk Stek je plant op Bol.com

stekjeplant-cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde artikelen over stekken: