Plantenvraag: Hoe verzorg je het augurkenplantje (Delosperma echinatum)?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag. De plantenvraag van deze week is van Manja:

”Hallo! We hebben net een augurkenplantje (Delosperma echinatum) gekocht en vinden op internet veel verschillende verzorgingstips. Jouw tips werken erg goed, dus we horen graag van jou tips voor de verzorging.”

-Manja

augurk 2.jpg

Het augurkenplantje is een super schattig plantje en krijgt zijn naam vanwege de augurk-vormige blaadjes. De latijnse naam voor deze plant is delosperma echinatum. Er zitten allemaal fijne haartje op de bladeren, waardoor ze super zacht aanvoelen.

Deze plant kan best wel wat zon hebben en staat liever niet te donker. Zorg dus voor een paar uurtje direct zonlicht, maar vermijd de allerheftigste middagzon (in de zomer). De dikke bladeren kunnen best wat vocht opslaan, waardoor het niet erg is als de grond tussen het water geven door droog valt. Sterker nog, als de grond altijd vochtig is, heb je kans op wortelrot en kunnen er blaadjes uitvallen. 

Vind je het lastig om tussen de steeltjes water te geven, dan kun je het plantje ook van onderaf water geven. Zet je plant hiervoor in een laagje water voor een kwartiertje en laat hem daarna goed uitdruppelen voordat je hem terug zet op z’n plek. Meestal is één keer per twee weken water geven voldoende. Als het erg warm weer is en je ziet dat de blaadjes een beetje gaan rimpelen, kun je één keer per week water geven. Maar dit plantje geldt; liever iets te weinig dan te veel water!

In het voorjaar en de zomer kunnen er ook nog eens schattige gele bloemetjes in het plantje groeien! 

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Gerelateerde Plantenvragen