Plantenvraag: Hoe snoei je de Pachira aquatica

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

”Hoi Iris, ik heb een Pachira aquatica. Inmiddels is deze meer dan 2 meter hoog. Ik heb ergens gelezen dat je hem eigenlijk in het najaar moet snoeien om hem compact te houden. Bij mij is de plant niet compact. Hij heeft enkele lange takken waaraan alleen in de toppen blad zit. Moet ik hem snoeien en hoe doe ik dat?”

- Alie

pachira.jpg

Wat vind ik de Pachira aquatica een mooie plant! Soms wordt deze ook wel de Watercacao, Moneytree of Geldboom genoemd, maar er gaat echt geen geld aan groeien helaas.

Meestal heeft deze plant een flinke stam, al dan niet gevlochten, en groeien daar slanke, licht groene, uitlopers uit. Hier zitten dan weer de bladeren aan. Als je de plant nooit snoeit, dan zullen de onderste bladeren van de groene uitlopers op een gegeven moment afsterven en worden die behoorlijk kaal. Aan de toppen van de uitlopers groeien dan nog wel nieuwe bladeren.

Wil je je Pachira wat meer in vorm houden, dan is het goed om de plant te snoeien. Dit doe je door een uitloper boven een blad of een knoop (de plek waar eerst een blad aan de stengel zat) af te knippen. Je kunt een uitloper helemaal inkorten tot het eerste blad of knoop, maar je kunt er ook voor kiezen om de uitlopers iets langer te houden. Vanuit de knoop zal een nieuwe uitloper gaan groeien.

Hierdoor blijft je plant mooi compact en heb je geen last van kale uitlopers. Over de beste periode om te snoeien, zijn de meningen verdeelt. Ik snoei het liefst mijn planten in het voorjaar, als ze net gaan uitlopen. De planten hebben dan voldoende energie om mooie nieuwe uitlopers te maken. In het najaar kun je ook snoeien, maar liever niet in de winter als je plant in winterrust is.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stek.jpeg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde Plantenvragen