Plantenvraag: Hoe verzorg ik de Venushaar varen het best?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

”Hallo Mama Botanica, mag ik vragen of jij tips hebt voor de verzorging van een Venushaar varen (Adiantum raddianum Fragrans)? Ik heb dit plantje al enkele maanden, maar doet het niet zo super... Hij staat in m'n badkamer voor de hogere luchtvochtigheid. Maar hoeveel water heeft deze diva nu eigenlijk nodig? Dank je!”

- Lore

IMG_1838 copy.jpg

Iedereen die wel eens is verleid door de haren van de Venus varen, is er snel achtergekomen dat dit niet het makkelijkste plantje is. De Adiantum raddianum is heel sierlijk, maar ook heel gevoelig en laat zich graag van haar dramatische kant zien.

Waar deze plant heel erg van houdt is hoge luchtvochtigheid, dus een plek in de badkamer is perfect. Heb je daar geen plek, dan kun je ervoor kiezen om een glazenstolp over je plant heen te zetten. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid rondom de bladeren hoog. Of zet je plant vlakbij de luchtbevochtiger. Zet je plant vooral niet in de zon, maar op een plekje met indirect licht.

Wat je verder nog kunt proberen om deze plant gelukkig te houden, is van onderaf water geven. Sowieso mag de grond nooit uitdrogen, maar moet deze altijd licht vochtig zijn. Door het potje, met gaatjes onderin, in een laag water te zetten, neem de aarde het vocht op. Laat je plant een kwartier tot half uur hierin staan en daarna even uitlekken. Hiermee voorkom je dat er vocht tussen de steeltjes komt en blijft je varen veel mooier. Dit kun je trouwens met alle varens, ze worden er vaak erg gelukkig van!

Geef trouwens niet te snel op bij deze plant. Het kan zomaar zijn dat een bruin geworden plantje weer opnieuw uitloopt met frisse groene steeltjes. Knip dus de lelijke bladeren uit je plant en wacht op de nieuwe groei. Zit er helemaal geen blad meer aan je plant? Laat de grond dan lichtjes opdrogen voordat je weer water geeft. Zo voorkom je dat de wortels gaan rotten. Zodra er weer nieuwe blaadjes groeien, kun je weer wat meer water geven.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stek.jpeg

Gerelateerde Plantenvragen