Van ananasplant tot airplant: de Bromelia familie

bromelia.jpg

Veel Bromelia’s zijn epiphytische planten, dat betekent dat ze in de natuur op bomen groeien en het vocht dat ze nodig hebben vooral uit de lucht en de regen halen. Daarvoor hebben ze een vernuftig ontwerp ontwikkeld, waarbij ze regen opvangen in de kelk die in het midden van de plant ontstaat. Van oorsprong komen deze planten voor in de jungles van Midden- en Zuid-Amerika. Kan je je voorstellen dat je zulke fel gekleurde bloemen in het wild tegenkomt? Dat moet toch magisch zijn!

De Bromelia familie is heel groot en veelzijdig. Zo is bijvoorbeeld een ananasplant ook een Bromelia. Deze groeit echter op de grond en niet in bomen. De airplant of Tillandsia behoort ook tot de Bromelia familie. Die verzorg je net even anders dan de andere Bromelia’s, maar je kunt er hier alles over lezen.

Een aantal bekende Bromelia's zijn: Aechmea, Vriesia, Guzmania, ananas, Cryptanthus en Tillandsia. Maar er zijn zeker 3.475 soorten, dus we kunnen nog wel even verder met deze lijst!

Water geven
Zorg dat er een laagje water in de kelk zit, in de natuur vangt de plant hier regenwater op en dat is het vocht wat de plant voornamelijk gebruikt. Als de plant in bloei staat, hoef het maar een heel klein laagje te zijn. De bloemstengel kan namelijk rotten als je de kelk te hoog vult. Ververs het water eens in de twee weken, zodat er niet teveel bacteriën in opbouwen. Eventueel laat je hem een paar dagen leeg om er zeker van te zijn dat eventuele schimmels en bacteriën verdwijnen. Het liefst geef je regenwater, daar kan de plant ook voldoende voeding uit halen.

Je houdt de potgrond ook licht vochtig, maar omdat de Bromelia niet veel water op neemt met z’n wortels, hoef je niet heel veel water te geven. Één keer per week is meer dan voldoende.

Licht
De meeste Bromelia’s houden niet van de volle zon. Zorg voor een plek waar indirect licht is, waar de zon dus niet vol op schijnt, maar ook niet te ver van een raam vandaan. Een beetje direct zonlicht in de ochtend vinden de meeste soorten niet erg, maar pas op met de heftige middagzon.

Verpotten
In het wild gebruiken deze planten hun wortels vooral om zich aan een boom vast te groeien en ze hebben maar een klein wortelgestel. De kans dat je plant de pot uit groeit is niet heel groot, dus waarschijnlijk hoef je hem nooit te verpotten. Zie je toch wortels onderuit de gaatjes groeien? Kies dan een iets grotere pot en ga voor een luchtige potgrond, zoals orchideeëngrond, om je plant in te zetten.

Voeding
Een Bromelia heeft geen extra voeding nodig, want hij kan veel voeding uit het water halen.

Bloei
De meeste soorten zullen in bloei staan als je ze koopt, maar andere, zoals de Vriesea meestal niet. De Bromelia kan heel lang bloeien, tot wel 6 maanden. Maar daarna zal de plant nooit meer bloeien en langzaam afsterven. Gelukkig laat ze wel nageslacht achter in de vorm van pups. In de video hieronder laat ik je zien hoe je die van de plant kunt halen en zo de familie voort kunt zetten.

Uitgebloeid & stekken
Is je Bromelia uitgebloeid en wil je hem stekken? Kijk dan vooral naar deze video, waar ik pups uit mijn uitgebloeide Bromelia’s haal. Een paar jaar later kunnen deze ook weer gaan bloeien! Of nog eerder, als je de truc toepast die ik in de video met je deel.


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Gerelateerde posts

BlogMama Botanicaspotlight