Piper verzorgen

Pipers zoals de Piper sp. mutisii hebben een mooie textuur van het blad, licht be­haarde stelen, een lichtgroene kleur en makkelijke verzorging. Pipers zijn makkelijk te kweken en nemen weinig ruimte in. Het zijn kleinere planten met kleine bladeren, maar toch heel bijzonder. Ze komen in verschillende kleu­ren, texturen en vormen. Pipers groeien relatief langzaam. Ze zijn klimmers, dus hebben er baat bij om tegen iets op te klimmen, zoals een kleine mospaal. Deze planten komen uit de tropen en groeien onder het bladerdek; ze hebben dus niet veel licht nodig.

Piper - Foto: Hefu rani

Piper - foto: Hefu rani

Deze tips voor de verzorging van de Piper komen van Sijmen, op Instagram bekend als Hefu Rani. De hele esthetiek van diens Instagram-­account is #aroidsafterdark, waarbij planten tegen een donkere achtergrond worden gefotografeerd. Pipers passen daar mooi tussen, ook al zijn ze geen aroids. Deze verzorgingstip is afkomstig uit mijn nieuwe boek Hello Plant Lovers, waarin ik kennis en ervaringen van andere plantenliefhebbers verzamel. Laat je inspireren door de kamerplantencommunity!

Gefilterd licht

De piper behoort tot een veelzijdige familie. Sommige soorten staan het liefst in gefilterd licht en kunnen niet tegen de volle zon. Andere soorten, zoals de P. sarmentosum, staan juist graag in de vol­ le zon. Zo kun je voor elke plek wel een soort vinden.

Piper water geven

Het substraat mag lichtjes droogvallen voor­ dat je opnieuw water geeft. Staat je piper in een propbox of terrarium, dan is één keer in de drie weken water geven vaak al voldoende.

Luchtvochtigheid Piper

Veel pipers hebben een hoge luchtvochtigheid nodig, maar het verschilt per soort. Voor de P. sylvaticum, de P. ornatum en de P. crocatum is een luchtvochtig­ heid van vijftig tot vijfenvijftig procent voldoende, maar soorten als de P. sp. Borneo en de P. porphyrophyllum doen het goed in een terrarium of propbox waar de luchtvochtigheid hoger dan vijfentachtig procent is. Ga dus na welke luchtvoch­tigheid jouw soort specifiek nodig heeft.

Grond

Gebruik een grondmix die niet te lang nat blijft, zoals sphagnum mos met perliet. Of zet je plant in een zelfwaterende pot op hydrocultuur, bijvoorbeeld in PON.

Piper stekken

Pipers zijn niet de makkelijkste planten om te stekken: ze hebben een hoge luchtvochtigheid nodig en een tem­ peratuur tussen de twintig en tweeëntwintig graden. Een warmtemat en een plantenkas of propbox kunnen het proces ondersteunen. Ongewortelde stekjes zijn gevoelig voor kraanwater; zet ze liever in regenwater, bronwater of gedemineraliseerd water.


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Meer artikelen over de Monstera:

BlogMama Botanicaverzorging