Monanthes verzorgen

De monanthes: kleine vetplantjes met mooie symmetrische blaadjes, die op de Canarische Eilanden groeien. Deze plantjes passen in een potje zo groot als een vingerhoedje. Ze hebben een mooie en complexe vorm. Van een ministruikje met smalle, dunne blaadjes tot platgedrukte rozetjes tot kleine kerstboompjes. Het geslacht is familie van sedum en aeonium, maar er zijn maar vijftien verschillende soorten. En ze zijn een voorbeeld van eiland­ende­misme; dat betekent dat een bepaalde soort maar op één eiland of op enkele eilanden voorkomt en verder nergens. Dan weet je precies waar die plant in het wild voorkomt.

Monanthes verzorgen

Deze tips voor de verzorging van de Monantes komen van Rogier, hoofd horticultuur van de Hortus botanicus in Leiden. Hij werkt dus de hele dag tussen de planten. Niet alleen heeft hij veel kennis, hij vindt het ook nog ontzettend leuk om die kennis te delen. Wanneer je met hem over planten praat, ‘reis’ je naar de Canarische Eilanden, Mallorca en Indonesië. En je ontkomt er niet aan om enthousiast te worden over zijn meest favoriete planten. Deze verzorgingstip is afkomstig uit mijn nieuwe boek Hello Plant Lovers, waarin ik kennis en ervaringen van andere plantenliefhebbers verzamel. Laat je inspireren door de kamerplantencommunity!

Indirect licht

In het wild groeit de monanthes op de noord­ kant van rotsen. Ze staan dus niet in de volle zon, maar worden blootgesteld aan veel blauwe lucht. Zet je monanthes thuis dus niet in een zuidvenster. Als je plantje maximaal twee uur per dag direct zonlicht krijgt, is dat prima. Een plek zonder volle zon maar met veel indirect licht is ook goed.

Monanthes water geven

Als je monanthes in een klein potje staat, droogt hij snel uit, dus dan moet je hem wel regel­ matig water geven. Soms wel één à twee keer per week, maar let er wel op dat de grond tussendoor droogvalt. Je kunt hem in een laagje water zetten voor zo’n vijf minuten, zodat de grond het vocht kan opnemen. Dat kan met kraanwater, maar regenwater is altijd beter, vooral als je in een gebied met hard water woont.

Grond

Een monanthes is vooral mooi als je hem in een klein potje zet. Een grotere pot kan ook, maar dan wordt het een soort matje, op dezelfde manier als sedum groeit. Boor een gaatje in een vingerhoed­ je of koop een bonsai­accentpotje, en zet er een monanthes in: dan lijkt het net een miniatuurboompje. Je kunt normale potgrond gebruiken. Leg een klein dotje watten onder in het potje, zodat de aarde niet wegloopt als je water geeft.

Monanthes stekken

Als je potje te vol wordt, kun je je plantje klein houden en vermeerderen door het te scheuren. Haal het plantje uit z’n potje, verdeel de kluit in meer­ dere stukjes en zet die elk in een eigen potje.

Monanthes in de winter

De monanthes is een winter­ groeiende plant. Als het te warm wordt, stopt hij met groeien. Zet hem op een koelere plek als het warmer wordt dan vijfentwintig graden, of geef hem een tijdje geen water. Dan gaat hij in rust en wacht hij op het moment dat het weer koeler wordt. Als de tem­ peratuur weer lager wordt, kun je weer water geven en gaat hij weer groeien.


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Meer artikelen over de Monstera:

BlogMama Botanicaverzorging