De klimmers in de Philodendron familie

hastatum image.jpg

Elke plant groeit op zijn eigen manier, sommige klimmen, andere groeien een dikke stam en weer andere blijven lekker simpel laag. Deze keer vertel ik iets meer over de klimmers in de Philodendron familie.

De planten die wij in huis hebben zijn in de wilde natuur heel andere omstandigheden gewend. Zo zijn er planten die in de natuur tegen bomen opklimmen om dichterbij het licht te komen. Voorbeelden hiervan zijn de Monstera Deliciosa, veel Philodendrons en Epipremnums. Je ziet ze dan ook vaak opgebonden op een mosstok. Wat de voordelen van het opbinden van deze planten zijn, zal ik je vertellen! 

Tussen de stengels van de Philodendron Hastatum, op de foto hierboven, zie je een dun stokje staan, waar de plant aan opgebonden is. Heeft 'ie dat niet, dan groeit ie alle kanten op, behalve naar boven! Ook de Monstera Deliciosa gaat heel wijd uit staan en neemt opeens alle vloerruimte in beslag als ze niet worden opgebonden. Andere planten, zoals de Epipremnum, is veel kleiner en groeien we vaak als hangplant.

Een voordeel van opbinden is niet alleen dat de plant minder ruimte in neemt; als de plant voelt dat hij naar boven groeit, groeit hij vaak sneller en wordt je beloond met bladeren die veel groter worden!

Je wilt je plant wel opbinden, maar vind die mosstokken niet zo mooi? Een simpele bamboe stok doet vaak ook al wonderen. Of zo'n metalen hekje waar je ook je groentes tegenop kan laten groeien. Of neem eens een mooie tak mee uit het bos! Voor het echte grote bladerwerk, is het wel goed als de luchtwortels zich kunnen vast zetten en is een mosstok de beste optie. Die kan je ook gewoon zelf maken, door mos rond een stok te binden. Als je dat ook nog eens licht vochtig houdt, wordt je plant helemaal gelukkig!


Gerelateerde posts