Zo maak je een plant die bladeren laat vallen weer gelukkig (stappenplan + video)

Heb jij ook zo’n plant die niet gelukkig wordt, altijd gele blaadjes maakt en bladeren laat vallen? Soms lijkt het lastig te bepalen wat er nu precies verkeerd gaat. In dit artikel + video deel ik een stappenplan om de gezondheid van je plant te checken en stappen te maken in de richting van een gelukkige plant! Ik volg dit stappenplan zelf altijd als een plant het niet zo lekker lijkt te doen, en op deze manier kom je er vaak wel achter wat er mis is met je plant, waar het probleem ligt en hoe je het op kunt lossen.

Foto: Aline Bouma

Check #1: Licht

Je plant heeft licht nodig om zichzelf in stand te houden en te groeien. Verschillende planten houden van verschillende soorten licht. De ene wil vol in de zon staan, terwijl de andere van de volle zon juist kan verbranden. Als een plant het niet zo goed doet, ga ik altijd eerst na wat voor licht ideaal zou zijn en of ik ‘m misschien een andere plek moet geven.

Het kan best een tijdje duren, voordat je ziet dat je plant op z’n nieuwe plek gelukkiger is. Geef ‘m dus tijd om aan te passen. Zet je je plant in 1 keer in de volle zon en ontstaan er bruine vlekken? Dat kan zonnebrand schade zijn. Om dat te voorkomen, kan je je plant het best even laten wennen aan de volle zon, voor hij er de hele dag in staat. Lees ook: Hoeveel licht heeft een plant nodig?

Check #2: Water

Te veel water geven is misschien wel doodsoorzaak nummer 1 bij kamerplanten. We willen ze nou eenmaal veel liefde geven! De blaadjes van een plant kunnen geel worden als je te veel water geeft, maar dat kan ook gebeuren bij te weinig water. Dus hoe kom je er nou achter of je te veel of te weinig hebt gegeven? Soms weet je het zelf al wel; een week je planten vergeten te wateren, of juist dat extra scheutje uit je gieter toegevoegd… Maar soms is het ook wat minder duidelijk. Dan is het belangrijk dat je de grond onderzoekt. Kijk hierbij niet alleen naar de bovenste laag aarde, maar ook wat dieper in de pot, vooral als je plant in een dichte pot staat. Voelt de aarde nat als je je vinger erin steekt, dan weet je dat het toch te veel was. Geef je plant een tijdje geen water om de aarde op te laten drogen, of verpot hem met drogere potgrond. Lees ook: Zo red je je plant als je te veel water hebt gegeven

Check #3: Beestjes

Heb je de vorige stappen doorlopen, maar lost dat nog niks op? Dan zit er misschien een beestje op je plant. Er zijn allemaal verschillende soorten ongedierte dat je plant in kan kruipen. Vaak zitten ze aan de onderkant van de bladeren, of in de oksels van de plant. Sommige zie je makkelijk en bij andere moet je goed zoeken. Het is dus zeker aan te raden je plant goed te bestuderen om te zien of er een ongewenste bezoeker in zit. Per beestje zijn er verschillende manieren om er vanaf te komen, zoals bijvoorbeeld met sprays. Maar als het er nog niet zoveel zijn, kan je ook een wattenstaafje met spiritus gebruiken om ze aan te stippen of ze handmatig weghalen. Lees ook: Alles over beestjes op je kamerplanten

Check #4: Pot

Heb je een plant die er nog wel gelukkig uit ziet, maar niet meer groeit? Of laat ie opeens meer blaadjes vallen dan normaal? Dan kan het zijn dat de pot te klein is geworden. Vooral als de wortels al uit de gaatjes groeien, wordt het hoog tijd voor een grotere pot! Lees voordat je aan de slag gaat met verpotten eerst even alles over planten verpotten. Met de nieuwe aarde, krijgt een plant ook nieuwe voedingsstoffen, die voor nieuwe groei zullen zorgen. Je kan ook zo nu en dan wat plantenvoeding toevoegen aan het water dat je je planten geeft, zodat de groei gestimuleerd wordt. Hulp nodig? Lees al mijn tips over plantenvoeding.

Stappenplan

De verschillende stappen nog even op een rijtje:

  1. Check eerst of je plant voldoende licht krijgt, niet te veel en niet te weinig

  2. Kijk dan of je niet te veel of te weinig water hebt gekregen

  3. Heeft je plant misschien beestjes?

  4. Of is je plant misschien al toe aan een grotere pot of extra voedingsstoffen?

Vervolgstappen

Als het goed is heb je je plant nu op een betere plek gezet en weet je zeker dat hij nu wel de juiste hoeveelheid water krijgt en dat er geen beestjes in zitten. Dan moet je soms nog even geduld hebben voordat je een verschil ziet. Soms kan het wel tot een maand duren voor je plant zich heeft aangepast aan z’n nieuwe plek en weer helemaal happy is.

Bekijk hieronder mijn video waarin ik alle stappen toelicht:

Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je de basics van plantenverzorging en alles over het stekken van je groene huisgenoten, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde posts