Plantenvraag: Hoe kan je een Monstera aan een mosstok opbinden?

“Beste Mama Botanica, ik heb nu sinds een jaar een hele leuke Monstera deliciosa gatenplant die het erg goed doet van ongeveer 60-70cm hoog. Ik vraag me af wat ik kan doen om de plant te ondersteunen als hij groter wordt: kan ik dan nog de plant opbinden door een mosstok in de pot te plaatsen of koop je hem alleen op mosstok of mospaal?” - Nicky

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder een stappenplan om een mosstok in jouw groeiende Monstera te plaatsen en de plant op te binden:

Jonge Monstera bij een mosstok

Hoi Nicky,

Wat fijn dat je Monstera zo goed aan het groeien is, dat hij een mosstok nodig heeft!

Je kunt Monstera’s in allerlei formaten kopen en met verschillende ondersteuningen. Soms staat er helemaal geen ondersteuning bij je plant, wat vooral bij jonge planten zo is. En soms komt je plant met een mosstok(je) of een te kleine mospaal die je op den duur moet vervangen voor een grotere mosstok. In de meeste gevallen worden mosstokken trouwens niet gemaakt van echt mos gemaakt, maar van een lap kokosvezels die om een pvc-buis is gewikkeld. Mosstokken van kokosvezel zijn prima, als je zelf met mos aan de slag lees je onderaan dit artikel hoe je zelf een mosstok met echt mos kunt maken.

De voordelen van een mosstok

In het wild groeien Monstera’s op de stammen van bomen. Ze kunnen zichzelf dus niet goed omhoog houden, zoals een boom dat wel kan. Ondersteun je je plant niet, dan kan hij op een gegeven moment over de pot gaan hangen. Met een mosstok, of andere ondersteuning, krijg je plant de kans om beter te groeien. Een goede ondersteuning kan er ook voor zorgen dat de plant zich ontwikkeld tot een volwassen plant met grotere bladeren en meerdere gaten.

De voordelen op een rijtje:

  1. Je plant gaat niet over de pot hangen en neemt daardoor minder ruimte in

  2. Je Monstera kan grotere bladeren maken met meer gaten

  3. Je plant staat stabieler

Stappenplan om je plant op te binden aan een mosstok

Grote Monstera op mosstok

Gelukkig kan je je plant ook op een later moment een mosstok geven, dat hoeft niet perse als het een klein plantje is. Je kunt er zelf voor kiezen om een kant en klare mosstok van kokosvezels te gebruiken, of zelf een mosstok te maken. Het is handig om de mosstok te plaatsen wanneer je je plant ook gaat verpotten, maar dat is niet perse nodig. Met dit stappenplan bepaal je hoe je een mosstok bij jouw plant plaatst:

  1. Verpot je je plant? Maak de wortelkluit los op de plek waar je de mosstok wilt plaatsen. Hoe dieper de stok in de grond kan staan, hoe steviger hij wordt.

  2. Verpot je je plant niet? Bekijk op welke plek er voldoende ruimte is voor de mosstok. Je wilt hem zo stevig mogelijk in de grond zetten, zonder de wortels te veel te beschadigen.

  3. Met je mosstok stevig in de grond, is het tijd om je plant op te binden. Bij een oudere plant kan dit lastiger zijn, omdat hij bijvoorbeeld al over de rand hangt en de stengels niet makkelijk buigen. Probeer de plant zo dicht mogelijk tegen de mosstok te leiden, terwijl de bladeren naar buiten gericht zijn en de luchtwortels naar de mosstok wijzen. Komt een blad toch onderste boven te hangen? Dan is dat niet anders, vaak zal het blad in de loop van de tijd bijdraaien en zich naar het licht richten. Dit is afhankelijk van hoe oud het blad is.

  4. Zodra de mosstok stevig in de grond staat kan je jouw Monstera opbinden door de stam van de plant vast te maken aan de mosstok met touw of deze handige plantenklittenband op Bol.com. Bind de stam niet te strak vast, hij kan nog dikker worden en je wilt niet dat hij zich klem groeit. Eventueel maak je de touwtjes op een later moment losser als dat nodig is. Een stugge stengel die nog ver afstaat van de mosstok kun je ruim vast binden en na verloop van tijd steeds dichterbij de mosstok brengen, door het touwtje strakker te maken. Zo kan je plant zich langzaam aanpassen aan de nieuwe stand.

Mosstok vochtig houden met plantenspuit

Luchtwortels die zich goed hechten aan de mosstok zorgen ervoor dat je plant nog beter gaat groeien. Hiervoor is het belangrijk dat de mosstok vochtig is. Je kunt hem regelmatig besproeien met een plantenspuit, zoals bijvoorbeeld met deze fijne plantenspuit met amber glas op Bol.com. Het vocht trekt de luchtwortels van de plant aan, zodat de luchtwortels zich makkelijker aan de stok kunnen vestigen en in het ideale geval zelfs vastgroeien aan de mosstok. Dit zorgt voor extra stevigheid en voor een betere groei. Wil je hier echt effectief in zijn? Dan zal je bijna elke dag moeten sprayen. Wil je dat niet? Dan moet je de nieuwe groei van je plant zo nu en dan handmatig aan de mosstok bevestigen.

Wat doe je als de plant groter wordt dan de mosstok?

Wat fijn dat je plant zo goed aan het groeien is! In veel gevallen kun je de mosstok uitbreiden. Zo kun je bovenin de oude mosstok een nieuwe steken, waardoor hij makkelijk verlengd wordt. Is dat geen optie? Dan kan je kijken naar een langere mosstok, die je naast de oude mosstok zet. Als je plant namelijk is vast gegroeid aan de stok, is het zonde om deze los te moeten halen. Dat gaat de groei van je plant tegen en zorgt voor minder stevigheid. Is het geen optie om een nieuwe mosstok te plaatsen? Dan zit er niks anders op dan je plant toch van de huidige stok af te halen en stevig aan de nieuwe mosstok te binden.

 

Geef je kamerplanten (en jezelf) een beetje extra liefde: bekijk mijn shop met handige plantenspulletjes

 

Alternatieven voor een mosstok

Sommige mensen vinden mosstokken niet mooi en willen graag iets anders voor bij hun plant. Voor diegene heb ik hier wat ideeën:

  1. Maak zelf een mosstok met gaas en mos, zoals in deze video. Iets zelfgemaakts is altijd beter toch?

  2. Maak zelf een natuurlijke mosstok door mos op een kronkelende tak te binden. In deze video laat ik je zien hoe je dat doet.

  3. Zet een stevige plank bij je plant, waar de stam op kan rusten. Het is niet perse noodzakelijk dat de luchtwortels ergens in kunnen groeien, een stevige plank kan al voldoende ondersteuning bieden. Dit werkt goed bij planten die een korte, dikke stam hebben.

  4. Maak een ander soortige ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan een stevig touw of kabel die aan het plafond hangt, waar je je plant langs omhoog kan leiden.

  5. Maak je plant vast aan de muur. Dit heb ik in mijn vorige huis met een Epipremnum gedaan, zoals je in deze video kunt zien. Voor een Monstera zullen de kabelclip te klein zijn, maar er zijn voldoende manieren te bedenken waarop het zou kunnen. Denk bijvoorbeeld aan schroefhaken met een touwtje om de stam vast te binden.

Wil je meer leren? Lees dan ook mijn artikel met verzorgingstips en de beste standplaats voor de Monstera.
Of lees dit artikel over een Monstera die maar geen gaten in het blad krijgt.

Alle artikelen over Monstera’s vind je hier bij elkaar.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde artikelen