Kun je planten zonder binnenpot in een dichte pot verpotten?

Rondom verpotten ontstaan vaak vragen over de plastic binnenpot. Want kun je planten in een dichte pot zetten zonder plastic binnenpot, of moeten er altijd gaatjes onderin de pot zitten? Goed nieuws: je kunt je plant direct in een dichte pot zetten, en dat heeft zowel voordelen als nadelen.

In dit artikel beantwoord ik de meest gestelde vragen over het verpotten naar een pot zonder gat. Zo kan jij onbezorgd je planten verpotten: lekker met je handen in de aarde, zien hoe je plant is gegroeid en het fijn vooruitzicht op nog meer nieuwe groei.

Foto: Aline Bouma

Kan een plant zonder binnenpot?

Het korte antwoord: ja! Er zijn op het internet meningen te lezen dat dit echt niet kan en dat je plant dan dood gaat. Ik kan je alvast vertellen dat dat niet waar is. Ik heb planten die al jaren in een dichte pot staan, zonder problemen. Er zijn wel wat dingen waar je je bewust van moet zijn, die deel ik graag met je.

Nadelen van een dichte pot voor je kamerplant

Er zijn meerdere nadelen, maar het grootste nadeel is toch wel dat als je te veel water geeft, dat water onderin de pot blijft staan, terwijl je dat zelf niet in de gaten hebt. Zo kan het gebeuren dat de laag water onderin de pot telkens blijft opbouwen, je wortels te lang nat staan en je plant zo wortelrot krijgt. Dit kan het einde van je plant betekenen, dus daar moet je erg van bewust zijn. Als jij daarentegen goed weet hoeveel water jouw plant nodig heeft en je zeker niet te veel water geeft, kan je plant best in een dichte pot staan. Eventueel gebruik je een vochtmeter om ook dieper in de pot de vochtigheid te controleren. Hier lees je meer over vochtmeters en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Een ander nadeel is dat je de grond niet kunt doorspoelen. Dit is handig als je vaak synthetische plantenvoeding gebruikt, of als er erg veel kalk in het kraanwater zit. De zouten hieruit kunnen zich opbouwen in de potgrond (je ziet dan bijvoorbeeld een wit laagje bovenop de grond liggen) en die kun je dus zo nu en dan uitspoelen. Dit kan echter alleen als je plant in een pot met gaatje onderin staat: je zet je plant onder de kraan of de douche en laat de grond goed doorspoelen, tot er flink wat water doorheen is gelopen. Bij een plant in een dichte pot is je enige optie om de potgrond te vervangen.

Een klein nadeel is dat je niet zo makkelijk van sierpot kunt wisselen. Zelf hou ik ervan om zo nu en dan de potten te veranderen en met een plastic binnenpot is dat een stuk makkelijker, dan wanneer je plant erin geplant staat.

Foto: Aline Bouma

De voordelen van een dichte pot

Naast nadelen, zitten er natuurlijk ook voordelen aan. De voornaamste is misschien wel dat je niet op zoek hoeft naar een binnenpotje dat precies in je buitenpot past. Ik gooi zelden binnenpotjes weg, zodat ik een hele voorraad heb om uit te kiezen. Maar vooral bij de grotere planten worden de opties steeds kleiner. Wanneer je de binnenpot skipt, heb je dat probleem niet meer.

Daarnaast neemt zo’n binnenpot ook wat ruimte in beslag. Zonder binnenpot maak je optimaler gebruik van de ruimte in de pot. Dat kan handig zijn als je een pot hebt die maar net groot genoeg is voor je plant.

Tips voor verpotten naar een dichte pot

Kies geen pot waarvan de opening smaller is dan de pot zelf. Als de wortels de pot helemaal hebben gevuld, is het erg lastig om je plant nog in z’n geheel uit de pot te halen. Kies dus alleen rechte potten of potten die juist breder uitlopen als je je plant in een dichte pot zet.

Je kunt een kleine buffer inbouwen, door onderin de pot een laag hydrokorrels te leggen. Deze kunnen het overtollige water opnemen en weer afgeven als de potgrond droger wordt. Maar het is geen wondermiddel: als je te veel water blijft geven, komen de korrels op een gegeven moment ook helemaal onder water te staan.

Experimenteer met een binnenpot en een dichte pot

Conclusie: beide opties zijn zeker mogelijk. Direct in een dichte pot verpotten raad ik niet zo snel aan als je nog niet veel ervaring hebt en bij planten die veel water nodig hebben: de grens tussen veel en te veel is dan soms wat lastig in te schatten. Bij planten die droog moeten vallen is het vaak makkelijker en voor de zekerheid kan je kiezen om net iets te weinig water te geven, dat is altijd beter dan te veel.

Mijn advies: probeer het gewoon! Zet die plant direct in de pot en kijk hoe het gaat. Twijfel je of hij toch te veel water krijgt? Controleer dan diep in de pot en haal hem er eventueel weer uit. Zodra je de behoeftes van je plant goed leert kennen, kan dit alleen maar beter gaan.

Hoeveel licht hebben kamerplanten nodig?

In mijn boek Een huis vol planten leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert aan de hand van handige tekeningen en schema’s het licht in je huis in alle seizoenen te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde posts over verpotten