De beste luchtbevochtigers voor je planten

Als in de herfst en winter de verwarming in je huis aan staat, kan het zijn dat je de luchtvochtigheid in huis moet verhogen, zo voorkom je dat je planten in de winter bruine randjes aan de bladeren krijgen. Want je kamerplanten water geven is slechts een deel van wat ze eigenlijk nodig hebben om het jaar rond goed te kunnen groeien!

Ben je ooit in een botanische tuin geweest, of een tropisch gebied bezocht? Zodra je daar een voet binnen hebt gezet, word je meteen door warme en vochtige lucht omringd. Na mijn reis door de jungles van Azië heb ik een luchtbevochtiger aangeschaft, en hoe vochtiger de lucht in mijn huis is, hoe gelukkiger mijn tropische planten groeien.

Dus wil je thuis vochtige lucht verspreiden? Verdiep je dan eens in luchtbevochtigers, ook wel humidifiers genoemd. Onderaan deze pagina vind je een lijstje waarmee je de beste luchtbevochtigers met elkaar kunt vergelijken en de eigenschappen waar je op moet letten.

Luchtbevochtigers zijn er in alle soorten en maten te koop, maar het is meestal niet duidelijk welke geschikt zijn voor kamerplanten. Daarom geef ik je graag advies en heb ik een blog geschreven om jou te helpen om de beste luchtbevochtiger te vinden. Een aantal heb ik zelf getest, andere waren mij aanbevolen of komen als beste uit de test. En het leuke is: luchtvochtigheid is niet alleen goed voor je planten, het is ook nog goed voor je eigen huid en gezondheid!

Wat is luchtvochtigheid?

Door precies te begrijpen wat luchtvochtigheid is, waarom onze planten het nodig hebben en hoeveel luchtvochtigheid voldoende is, kunnen we de omgeving van onze plant op de juiste manier aanpassen, zodat ze mooi en gezond in ons huis zullen groeien.

Luchtvochtigheid wordt bepaald door de hoeveelheid vocht die in de lucht is opgenomen. Warme lucht kan meer vocht vast houden dan koude lucht. Luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in percentages. Veel tropische planten houden van een luchtvochtigheid van 50 tot wel 70%, terwijl het in ons huis soms wel zo laag als 20 of 30% kan zijn. Je kan zo nu en dan met de plantenspuit rondlopen en je planten besproeien of een schotel met water op de verwarming zetten in de hoop dat je radiator ook fungeert als waterverdamper. Dat helpt zeker voor de luchtvochtigheid, al zal je enorm veel moeten sprayen met je verstuiver wil je het percentage van 20% verhogen naar 60%. Daar is zwaarder geschut voor nodig! Zoals een luchtbevochtiger.

Waarom is luchtvochtigheid essentieel voor planten?

Elke plant inhaleert kooldioxide (CO2) via hun bladeren. Dit kleurloze gas is nodig in fotosynthese. Wanneer een plant zijn bladporiën opent om CO2 te absorberen, zal er vocht uit het blad ontsnappen. Kort gezegd verdampt er tijdens de fotosynthese dus vocht uit het blad. Als de luchtvochtigheid laag is, verdampt een plant meer vocht dan de wortels kunnen aanvoeren.

Verdampt een plant teveel vocht via het blad, dan zal je tropische plant er ongelukkig uit gaan zien: bruine puntjes aan het blad, krullende bladeren of bruine raden. Wanneer de planten daarentegen in de juiste vochtige omgeving leven, worden ze gelukkig! Bij de kwekers van kamerplanten wordt in de kassen de luchtvochtigheid hoog gehouden door de planten te benevelen of de grond te bevochtigen. Hoe vochtiger de lucht is, hoe minder water de planten verliezen via hun bladeren. Met andere woorden, vochtigheid speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de plant.

Effecten van droogte bij kamerplanten: 
- bladeren verdrogen
- bruine vlekken op de bladeren
- het blad misvormt, of het blad krult omlaag
- de punten van de bladeren drogen uit en verkleuren
- bloemknoppen verdrogen
- potgrond droogt uit

Hoe meet je de luchtvochtigheid?

Maar hoe weet je nu hoe hoog de luchtvochtigheid is in je huis? Daarvoor kan je een hygrometer gebruiken. In sommige luchtbevochtigers zitten deze ingebouwd, maar je hebt ze ook los, in digitale of analoge vorm. Een hygrometer is erg handig om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Deze kan je ook helpen om te achterhalen of je überhaupt een luchtbevochtiger nodig hebt. In nieuwere woningen is de luchtvochtigheid vaak erg laag, maar in oude huizen kan deze juist ook vrij hoog zijn. Hierdoor heb je geen luchtbevochtiger nodig en vinden je planten het al snel fijn. Heb je geen hygrometer, maar ben je toch benieuwd naar de luchtvochtigheid: als je in de winter vaak last hebt van droge huid, een droge, pijnlijke keel en neus, dan is dat een teken dat het percentage erg laag ligt.

IMG_7716.jpg

Hoe vind je de beste luchtbevochtiger?

Er zijn twee belangrijke soorten bevochtigers: verdampingsbevochtigers en ultrasone luchtbevochtigers. Elk van hen heeft zijn eigen kenmerken en functies. Hier zijn enkele must-have-eigenschappen van elke luchtbevochtiger:

Anti-Bacteria: dit is de belangrijkste factor. Een anti-bacteriële luchtbevochtiger zuivert de lucht en biedt je een gezonde leefomgeving.

Tankcapaciteit: je wilt je bevochtiger vaak een langere tijd aan hebben staan, daarom is het belangrijk dat het waterreservoir groot genoeg is. Een tank die 3,5 liter water of meer kan bevatten, is een ideale keuze.

Geluidsniveau: om niet gehinderd te worden door de ruis die de luchtbevochtiger afgeeft wanneer deze wordt gebruikt, is een stille machine een pré. Ultrasone luchtbevochtigers zijn vaak stille dan verdampingsbevochtigers.

Onderhoud en reiniging: een luchtbevochtiger moet regelmatig schoongemaakt worden, dus het is beter om een model te hebben dat eenvoudig kan worden gereinigd.

Alle luchtbevochtigers hieronder schakelen sowieso automatisch uit als ze leeg zijn. Dit voorkomt dat het apparaat beschadigd raakt. Sommige hebben een timer, waardoor je de bevochtiger aan kan zetten, terwijl je zelf van huis bent. En een aantal hebben een ingebouwde hygrometer en zorgen er dus zelf voor dat het percentage vocht in de lucht op orde blijft. Dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar!

De beste luchtbevochtigers voor planten kopen? De 5 populairste op een rijtje:

#1 Clean Air Optima Luchtbevochtiger met ionisator CA-602
Beoordeling: ☆☆☆☆
Prijs: €€
Oppervlakte: 35m²
Tankinhoud: 3 liter

Deze luchtbevochtiger is simpel, effectief en goedkoper dan de geavanceerdere modellen. Alle luchtbehandelingssystemen van Clean Air Optima halen schadelijke stoffen en onaangename geuren uit de lucht. Deze Ultrasoon luchtbevochtiger met koude verneveling kan ultrasoon bemisten, wat zorgt voor een optimaal binnenklimaat in ruimtes tot 35m². Het waterreservoir is met 3 liter groot genoeg voor middelgrotere ruimtes. De ionisatie zorgt voor gereinigde en frisse lucht met zuurstofionen. Er zit helaas wel een blauw lampje in wat niet uit kan. Het geluidsniveau is laag, al zou ik niet aanraden hem aan te hebben in de slaapkamer tijdens de nacht. Een extra voordeel van deze humidifier is dat je ook aroma kan verdampen tijdens de luchtcirculatie. Je hebt daar wel speciale etherische olie voor nodig die geschikt is voor luchtbevochtigers. De filter van het apparaat zorgt ervoor dat er geen bacteriën in het water vormen en kan makkelijk worden gereinigd.
Lees de beoordelingen van de CA-602 op bol.com

#2: Clean Air Optima Luchtbevochtiger met ionisator CA-605T
Beoordeling: ☆☆☆☆☆
Prijs: €€€
Oppervlakte: 65m²
Tankinhoud: 5 liter

Dit is het grotere en slimmere broertje van de luchtbevochtiger hierboven. Deze energiezuinige luchtreiniger met ionisator en koude en warme verneveling regelt automatisch de ingestelde luchtvochtigheid en verbetert de luchtkwaliteit in binnenruimtes tot ca. 65m². De digitale hygrostaat meet het aanwezige gehalte en regelt automatisch de ingestelde vochtigheidsgraad. Als je planten hebt die een hoge luchtvochtigheid nodig hebben is deze perfect: de relatieve luchtvochtigheid is instelbaar tussen 45 en 60%! De afneembare watertank is makkelijk bij te vullen en de inhoud van 5 liter houdt je plantjes uren zoet. Beetje overdreven misschien, maar dit apparaat heeft ook een afstandsbediening. Handig: De Clean Air Optima luchtbevochtigers zijn uitgerust met een permanent keramisch-nano-zilver filter, wat bacterievorming in het water tegen gaat. Dit permanente filter kan eenvoudig gereinigd worden en hoeft daardoor niet vervangen te worden. Naast de kwaliteit en super-capaciteiten is het ook fijn dat dit apparaat heel weinig geluid maakt, zodat je lekker tussen je plantjes tot rust kunt komen.
Lees de beoordelingen van de CA-605T op bol.com

#3: Clean Air Optima Luchtbevochtiger met ionisator CA-607B
Beoordeling: ☆☆☆☆☆
Prijs: €€€
Oppervlakte: 65m²
Tankinhoud: 5,5 liter

Wil je een geruisloze energiezuinige variant van bovenstaande CA-605T luchtbevochtiger met een grotere tankinhoud? Overweeg dan het nieuwe model CA-607B. Dit model kan naast luchtbevochtigen ook luchtreinigen en aromatiseren. Hij is geschikt voor ruimtes tot ca. 160m³ en heeft een watertank inhoud van 5,5 liter.
Lees de beoordelingen van de CA-607B op bol.com

#4: Philips HU4803/01 Luchtbevochtiger met NanoCloud-technologie
Beoordeling: ☆☆☆☆
Prijs: €€
Oppervlakte: 25m²
Tankinhoud: 2 liter

Deze luchtbevochtiger werkt met een technologie die ervoor zorgt dat er helemaal geen bacteriën meer in de waterdamp zitten. De inhoud is slechts 2 liter, maar hij is alsnog geschikt voor ruimtes tot 25 vierkante meter. De luchtbevochtiger bepaalt zelf de ideale situatie met de automatische vochtingsmodus, je kan hem instellen op 40%, 50% of 60%. Ik houd van hygrometers, dus wordt wel blij van de ingebouwde hygrometer, zodat je snel kan zien wat de luchtvochtigheidsgraad is. Het nadeel aan deze humidifier is het vervangbare filter dat om de 3 maanden moet worden vervangen. Maar goed, dat is minder werk dan meerdere keren per dag al je planten handmatig sprayen.
Lees de beoordelingen HU4803 op bol.com

#5:Venta LW45 Comfort Plus Luchtbevochtiger met Auto Control
Beoordeling: ☆☆☆☆

Prijs: €€€
Oppervlakte: 80m²
Tankinhoud: 10 liter

Een stil apparaat dat ook door andere plantenliefhebbers is aangeschaft. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik vind stroomverbruik altijd belangrijk als apparaten lang aan staan, en dit apparaat heeft volgens de Duitse fabrikant een extreem laag stroomverbruik. Hij heeft een geïntegreerde hygrometer en een automatische modus waarbij je zelf het luchtvochtigheidspercentage bepaalt. Met een tankinhoud van 10 liter kan je lekker lang vernevelen. Eens per 14 dagen het apparaat even bijvullen en reinigen, verder heb je er geen omkijken naar.
Lees de beoordelingen van de LW45 op bol.com

De beste luchtbevochtigers kiezen

Van alle plantbevochtigers in deze lijst worden jouw planten gelukkig. Omdat er bij de aanschaf van de beste luchtbevochtiger rekening moet worden gehouden met een aantal factoren, is het niet eenvoudig om te beslissen. Let goed op de grootte van de ruimte die het apparaat kan bevochtigen. En als je geen nieuwe filters wilt aanschaffen, kijk dan naar een apparaat met reinigbare filters.

Ik kocht zelf deze Clean Air Optima CA-602 op Bol.com omdat deze precies voldoet aan mijn behoefte: prima capaciteit voor mijn grote kamer vol planten, hij is behoorlijk stil en schakelt automatisch uit als het reservoir leeg is. In de toekomst zou ik misschien deze grotere variant met meer tankinhoud op Bol.com willen kopen, omdat die capaciteit nog groter is en er een ingebouwde hygrometer in zit.

Heb je een luchtbevochtiger? Vergeet hem dan niet regelmatig te reinigen of het filter te vervangen. Hierdoor gaat je apparaat langer mee en ademen jij en je planten gezonde lucht.


Gerelateerde blogs over water

Ik heb al deze luchtbevochtigers zelf uitgekozen omdat ik het handige luchtbevochtigers vind die ook door andere plantenliefhebbers worden gebruikt. Ik verkoop deze producten dus niet zelf, maar ik kan ze wel van harte aanbevelen. Als jij via de linkjes hierboven iets koopt, dan ontvang ik via Bol.com een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Met de opbrengst kan ik o.a. de webhosting van deze website betalen. Zo steun je dus indirect Mama Botanica, zonder dat het jou iets kost.