Tolmiea menziesii stekken

Tolmiea menziesii stekken

Tolmiea menziesii stekken

Naam: Kindje-op-moeders-schoot
Latijnse naam: Tolmiea menziesii

Dit plantje vraagt erom gestekt te worden. Als het lekker aan het groeien is, zie je de babyplantjes al op het blad groeien. Aan de bladbasis ontstaan kleine plantjes die makkelijk wortelschieten en uitgroeien tot een nieuwe plant. Het is ook zeker aan te raden om regelmatig nieuwe plantjes te stekken, want de moederplant kan soms ineens lelijk worden en er treurig gaan uitzien. Met je stekjes ben je verzekerd van een mooie nieuwe plant.

Hoe stek je het Kindje-op-moeders-schoot?
Kies een blad met een kindje erop en knip het af; hou een stengel van een aantal centimeters aan het stekje. Anders dan je misschien verwacht, groeien de wortels niet uit het einde van het stengeltje, maar aan de bladbasis. Het blad met het kindje erop zet je het beste meteen in de potgrond. Steek het stengeltje zo diep de grond in dat de bladbasis stevig in de grond zit. Blijft dit boven de grond zweven, dan zullen de wortels niet gaan groeien. Maak een klein kasje over het plantje heen en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Na een week of twee zullen de wortels verschijnen en kun je het kasje eraf halen.

Extra tips:
Dit plantje is gevoelig voor meeldauw. Blaadjes waarop witte schimmel ontstaat, verwijder je direct, zodat die zich niet verspreidt. Maak ook nog een mooi stekje voor het geval de schimmel doorzet. Om de groei van het stekje nog meer te stimuleren, kun je wat extra plantenvoeding geven zodra je het kasje hebt verwijderd.


Verzorgingsadvies:
Standplaats: 3/4
Water: 3/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 1/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Cover-inkijkexemplaar.jpg

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Mama Botanicaseo