Sedum burrito stekken

Sedum burrito stekken

Sedum burrito stekken

Naam: Sedum burrito
Latijnse naam: Sedum morganianum

Weer zo’n fijne vetplant die niet zo veel verzorging nodig heeft, maar wel mooi groeit. Het verplaatsen en verpotten ervan kan wel wat kopzorgen veroorzaken, want de blaadjes breken erg snel af. Probeer hem dus zo min mogelijk te bewegen. En mocht er wel wat afvallen, mooi, dan kun je dat weer stekken.

Hoe stek je de Sedum burrito?
Dit plantje kun je op meerdere manieren stekken. Stel: er zijn toch wat blaadjes afgevallen en je hebt geen haast. Dan kun je met een enkel blad al een nieuw plantje laten groeien. De afgevallen blaadjes leg je op een laagje potgrond. Je hoeft ze er niet in te drukken, maar alleen erop te leggen. Eventueel in een mooi patroon. Besproei de blaadjes ongeveer één keer per week en na een tijdje zul je kleine worteltjes richting de aarde zien groeien. Nog later ontstaan er ook kleine blaadjes en langzaamaan wordt het een echt plantje. Het duurt wel een tijdje voordat ze over de rand zullen hangen, maar die miniblaadjes zien er ook schattig uit.

Je kunt de Sedum burrito ook stekken met een stengel van zo’n vijf tot tien centimeter. Verwijder de blaadjes van de onderste helft en steek die in de grond. Laat de grond een beetje uitdrogen voor je weer water geeft. Na een paar weken zal de stek beworteld zijn.

Extra tips:
Als je plantje te lang is geworden, kun je de stengels altijd terugsnoeien en gebruiken om te stekken. Ik leg ook altijd wat afgevallen blaadjes terug in het potje; daar gaan ze meestal ook wortelen en groeien.
Ontstaat er veel ruimte tussen de blaadjes van jouw plantje? Dan is dat een teken dat je plant te weinig licht krijgt. Zoek dus een plekje met voldoende licht op.


Verzorgingsadvies:
Standplaats: 4/4
Water: 1/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Cover-inkijkexemplaar.jpg

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Mama Botanicaseo