Rhipsalis stekken

Rhipsalis stekken

Rhipsalis stekken

Naam: Koraalplant
Latijnse naam: Rhipsalis

Er zijn zoveel verschillende soorten Rhipsalissen. Van hoekige, koraalachtige tot platte bladeren en harige stekelaars. Het zijn cactussen, maar anders dan de woestijnachtige groeien deze van nature in de tropische regenwouden, tussen de takken van bomen. Ze houden, anders dan andere cactussen, meer van een plek zonder volle zon. Zet je ze toch in direct licht, dan kun je verwachten dat ze wat lichter kleuren.

Hoe stek je de Rhipsalis?
Snij een blad van de Rhipsalis af. De meeste soorten zijn erg vertakt; dan kun je een top uit de plant snijden van zo’n tien centimeter lang. Plant deze in een potje met aarde, het liefst een mengsel van zand en potgrond. Het stekje heeft maar spaarzaam water nodig en mag tussendoor droogvallen. Met enig geduld zie je na een aantal weken nieuwe groei verschijnen.
Als je een Rhipsalis hebt met brede, platte bladeren, dan kun je zo’n blad in meerdere stukken snijden; hou in de gaten wat de onderkant en de bovenkant is. Laat de wondjes een paar uur drogen en steek ze dan in de grond. De grond mag tussendoor droog worden.

Extra tips:
De Rhipsalis kan behoorlijk groot worden en vindt het ook niet erg om te worden gesnoeid. Alles wat je eraf haalt kun je natuurlijk gebruiken om mee te stekken.

Deze plant is gevoelig voor te veel water; dan kunnen er opeens hele plukken uitvallen. Geef je te weinig water, dan worden de gladde huidjes van de plant opeens rimpelig en weet je dat je meer kunt geven.


Verzorgingsadvies:
Standplaats: 3/4
Water: 1/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 1/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Cover-inkijkexemplaar.jpg

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Mama Botanicaseo