Opuntia stekken

Opuntia stekken

Opuntia stekken

Naam: Konijnencactus
Latijnse naam: Opuntia

Deze cactus ziet er superharig en vriendelijk uit, toch wil je hem liever niet aaien. De stekels kunnen verraderlijk in je huid blijven hangen en enorm gaan irriteren. Aan de Opuntia groeien vaak meerdere bladschijven of oortjes op het grote middenblad. Deze kun je makkelijk gebruiken om je plant te stekken.

Hoe stek je de Opuntia?
Je kunt een van de oortjes van je Opuntia afsnijden om te stekken. Snij het oortje zo dicht mogelijk op de moederplant af, zodat het wondje zo klein mogelijk is. Voordat je je stek in de grond zet, moet je de wond eerst laten drogen. Dus pak een mooi schaaltje en laat je stek er een paar dagen tot een week op drogen. Dan kun je hem in de cactusgrond of wat potgrond gemengd met zand zetten. In het begin geef je heel weinig water om het risico op rot te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond weer goed droog is voor je water geeft. Om te checken of je cactus al aan het wortelen is, kun je na een paar weken voorzichtig aan je stek wiebelen. Vaak voel je dan of hij vaster zit dan eerst. Het kan soms erg lang duren voor je cactus wortelt. Zolang je stek nog gezond is, is het een kwestie van geduld.

Extra tips:
Om die stekelige haartjes niet in je vingers te krijgen, kun je het best handschoenen aantrekken. Of gebruik een stevig vel papier als een soort pannenlap om je plantje te hanteren.
Vergeet je je stekken in de grond te zetten? Geen probleem, want zelfs zonder grond kun je op een gegeven moment wortels aan je stek zien verschijnen. Om de groei te stimuleren, is het natuurlijk wel goed om je stek te planten.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 4/4
Water: 1/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 3/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Cover-inkijkexemplaar.jpg

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Mama Botanicaseo