Pilea peperomioides stekken

Pilea peperomioides stekken

Pilea peperomioides stekken

Naam: Pannenkoekplant
Latijnse naam: Pilea peperomioides

Een plant met wereldwijde faam en verspreiding, zonder dat er een kweker aan te pas kwam. Deze plant werd in 1946 vanuit China meegenomen naar Noorwegen door een missionaris, Agnar Espegren. Omdat het plantje zo makkelijk te stekken was (en Espegren zeer vrijgevig was) verspreidde het zich flink. Lange tijd kon je er alleen aan komen als je iemand kende die jou een stekje wilde geven.

Hoe stek je de Pannenkoekplant?
Als je Pilea het ook maar een beetje naar z’n zin heeft, zie je vanzelf pups omhoogkomen uit de grond. Onder de grond zijn die via de wortels met de moederplant verbonden. Hoewel je met een klein stukje wortel al een nieuwe plant kunt laten groeien, kun je het best je pup zeker tot een centimeter of vijf laten groeien. Om de pup te verwijderen, haal je de plant uit de pot. Op deze manier kun je de babyplantjes beter uitgraven. Snij de pup zo dicht mogelijk bij de moederplant los. Als er al zijwortels groeien, kan het stekje direct de grond in; zo niet, dan kun je ervoor kiezen het stekje eerst in water te laten wortelen.

Extra tips:
Kleine Pilea’s zijn vaak nog laag, maar als ze wat ouder worden, schieten ze vaak omhoog en groeien de blaadjes opeens op een stammetje. In het wild zijn ze bodemkruipers, dus als je ze niet ondersteunt krijgen ze creatieve vormen. Het is dus ook niet zo gek dat de onderste bladeren geel worden en afvallen. Zolang de rest van de plant er gezond uitziet, hoort dit erbij.

Je kunt altijd een paar pups bij de moederplant laten staan, maar te veel pups kunnen de groei van de moederplant belemmeren. Wil je dus dat de moederplant meer gaat groeien? Haal dan de pups uit de pot.


Verzorgingsadvies:
Standplaats: 2/4
Water: 2/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 1/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Cover-inkijkexemplaar.jpg

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Mama Botanicaseo