Pannenkoekenplant stekken: stappenplan + video

Pilea peperomioides stekken

Pannenkoekenplant stekken

Naam: Pannenkoekplant / pannenkoekenplant
Latijnse naam: Pilea peperomioides

De pannenkoekenplant is makkelijk te stekken: als je plant het ook maar een beetje naar z’n zin heeft, zie je vanzelf babyplantjes omhoogkomen uit de grond. Onder de grond zijn die via de wortels met de moederplant verbonden. Om de pannenkoekenplant te stekken doorloop je het volgende stappenplan.

Hieronder lees je een stukje uit mijn boek Stek Je Plant, waarin ik je alles leer over het stekken van kamerplanten en de belangrijkste stekmethodes voor 40 populaire kamerplanten.

Pannenkoekenplant stekken

Hoewel je met een klein stukje wortel al een nieuwe plant kunt laten groeien, kun je het best je pup zeker tot een centimeter of vijf laten groeien.

  1. Om de pup bij de pannenkoekenplant te verwijderen, haal je de plant uit de pot. Op deze manier kun je de babyplantjes beter uitgraven.

  2. Snij de pup zo dicht mogelijk bij de moederplant los.

  3. Als er al zijwortels groeien, kan het stekje direct de grond in; zo niet, dan kun je ervoor kiezen het stekje eerst in water te laten wortelen.

Tip: Je kunt de stekken ook in een mooi stekstation zetten, zoals bijvoorbeeld dit mooie stekstation op Bol.com. Dit is een fijn methode die wat minder aandacht vraagt én er ook nog eens mooier uitziet.

In deze video laat ik je zien hoe ik mijn pannenkoekenplant stek:

Pannenkoekenplant stekken

Extra verzorgingstips voor de pannenkoekenplant

Kleine pannenkoekenplanten zijn vaak nog laag, maar als ze wat ouder worden, schieten ze vaak omhoog en groeien de blaadjes opeens op een stammetje. In het wild zijn ze bodemkruipers, dus als je ze niet ondersteunt krijgen ze creatieve vormen. Het is dus ook niet zo gek dat de onderste bladeren geel worden en afvallen. Zolang de rest van de plant er gezond uitziet, hoort dit erbij.

Je kunt altijd een paar pups bij de moederplant laten staan, maar te veel pups kunnen de groei van de moederplant belemmeren. Wil je dus dat de moederplant meer gaat groeien? Haal dan de pups uit de pot.

Historie

De pannenkoekplant wordt ook vaak pannenkoekenplant of Pilea genoemd. Deze plant heeft wereldwijde faam en verspreiding, zonder dat er een kweker aan te pas kwam. Deze plant werd in 1946 vanuit China meegenomen naar Noorwegen door een missionaris, Agnar Espegren. Omdat het plantje zo makkelijk te stekken was (en de missionaris zeer vrijgevig was) verspreidde het zich flink. Lange tijd kon je er alleen aan komen als je iemand kende die jou een stekje wilde geven.

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stekjeplant-cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)