Crassula ovata stekken

Crassula ovata stekken

Crassula ovata stekken

Naam: Jadeplant
Latijnse naam: Crassula ovata

Mijn eigen Jadeplant heb ik gekweekt met stekjes van de gigantische plant van mijn vader. Ze hebben al veel doorstaan: te weinig water, veel te veel water door een goedbedoelende plantenoppas, een aanval van de trips en een invasie van de wolluis. Als ze het even niet zo lekker doet, knip ik haar weer terug tot een kale stam met kale takken en ze loopt altijd weer opnieuw uit.

Hoe stek je de Jadeplant?
Uit een enkel blaadje kan al een heel nieuwe plant groeien. Trek een blad met een licht draaiende beweging van de stam af, zodat het blad schoon loskomt. Het aanhechtingspunt met de stam is de plek waar nieuwe wortels zullen verschijnen. Leg een paar bladeren op de aarde en spray ze zo nu en dan met de plantenspuit. Met veel geduld zal er een nieuwe plant groeien. Gebruik altijd meerdere blaadjes, zodat het niet erg is als één het niet redt.

Als je snellere resultaten wilt zien, kun je beter hele takjes van de moederplant als stek gebruiken. Neem een takje van ongeveer vijf centimeter en verwijder wat van de onderste bladeren. Zet de miniboompjes in potgrond gemengd met zand en laat de aarde opdrogen tussen het water geven door. De moederplant zal met meerdere nieuwe takjes uitlopen en wordt op deze manier een vollere plant.

Extra tips:
Als de Jadeplant te weinig water krijgt, gaan de bladeren rimpelen en vallen ze op een gegeven moment af. Geef je stekjes dan dus wat meer water. Maar let erop dat je de grond niet de hele tijd vochtig houdt, vooral niet als de stekjes nog geen wortels hebben. Anders heb je namelijk meer kans op wortelrot. Met een beetje verwaarlozing kan het met deze plant bijna niet misgaan. Ook andere Crassulaplanten kun je op deze manier stekken.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 4/4
Water: 1/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 1/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo