Begonia rex stekken

Begonia rex stekken

Begonia rex stekken

Naam: bladbegonia
Latijnse naam: Begonia rex

De meest kleurrijke, bijzondere bladeren kun je verwachten aan de Begonia rex. Er zijn bijzonder veel verschillende soorten, waarvan vele speciaal door kwekers zijn ontwikkeld. Ze kunnen ook bloeien, maar de bladeren zijn op zichzelf al bijzonder genoeg.

Hoe stek je de Begonia?
Om deze plant te stekken heb je alleen maar een blad nodig. Een blad met een kort bladsteeltje is het makkelijkst. Je kunt het stekje het best direct in de aarde stekken. Maak een klein gaatje in de potgrond en steek het steeltje erin; de bladbasis moet goed in contact komen met de aarde. Een klein kasje over het plantje zorgt ervoor dat het stekje niet te veel vocht verliest. Zo kun je heel groot blad ook kleiner knippen. De wortels zullen al vrij snel verschijnen, na een week of twee. Zodra je na een paar weken ook een klein plantje ziet groeien, kun je het kasje eraf halen. Nieuwe plantjes groeien omhoog vanaf het einde van het steeltje of kunnen aan de bladbasis ontstaan. Hou de grond altijd licht vochtig.

Extra tips:
Lucht je kasje regelmatig. Als je ziet dat er rot in je stekje verschijnt, snij je het geïnfecteerde gedeelte weg met een schoon en scherp mes.

Net als de stengelbegonia’s kunnen de bladbegonia’s ook diva’s zijn. Ze willen zeker geen water op hun bladeren krijgen en gaan makkelijk rotten als ze te nat zijn. De beste bladeren om mee te stekken komen van gezonde plantjes, maar met deze methode kun je soms je plant nog redden. En als je eenmaal onder de knie hebt wat ze nodig hebben, zijn ze ineens toch makkelijk gelukkig te houden.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 3/4
Water: 2/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Cover-inkijkexemplaar.jpg

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Mama Botanicaseo