Ctenanthe burle-marxii stekken

Ctenanthe stekken

Ctenanthe stekken

Naam: Wordt vaak verward met de Calathea
Latijnse naam: Ctenanthe burle-marxii


Subtiele schoonheid en veel groeilust. Zo zou ik deze plant willen karakteriseren. Ik heb een kleine variant hiervan en in plaats van dat de nieuwe bladeren steeds groter worden, popt er steeds een nieuwe zijscheut met bladeren omhoog. Het potje groeit dus langzaam vol met steeds meer plantjes, die je makkelijk van de moederplant kunt verwijderen.

Hoe stek je de Ctenanthe?
Deze plant kan je niet stekken met een blad, maar er groeien wel veel pups die je kunt verwijderen om de plant te vermeerderen. Elke groepje bladeren dat omhoog komt, vormt zijn eigen wortels en kan dus als apart plantje verder groeien. De beste manier om deze plant te stekken, is om de plant voorzichtig uit elkaar te trekken. Ga hierbij altijd voorzichtig aan de slag en kijk waar de plant van nature uit elkaar gehaald kan worden. Elk stuk plant moet een goede set wortels hebben en kan gelijk in een nieuw potje worden geplant.

Extra tips:
Als een plant z’n pot uit groeit, is scheuren de beste methode om de plant in controle te houden. Zet een deel van de plant weer terug in dezelfde pot met wat verse potgrond en de rest in een nieuw potje. Snel genoeg zul je nieuwe bladeren omhoog zien komen en het hele verhaal begint opnieuw. 

De Ctenanthe is familie van de Calathea en daar ook regelmatig mee verward.Verzorgingsadvies:
Standplaats: 2/4
Water: 3/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 1/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Cover-inkijkexemplaar.jpg

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Mama Botanicaseo