Zo maak je je kamerplant schoon

Je kamerplant schoon maken? Moet dat ook nog, naast het water geven, snoeien en alle andere dingen die je doet? Nou, niks moet, maar het is wel goed voor je plant! Waarom dat is en hoe je je plant het best schoon kunt maken, vertel ik je in dit artikel!

Waarom moet je je kamerplant schoonmaken?

Het stof dat in je huis rond dwarrelt, landt overal, ook op je kamerplanten. Dat stof zorgt voor een laagje op het blad, wat de opname van zonlicht tegen kan gaan. Vooral als je een wat stoffiger huis hebt, of je planten nog nooit hebt schoongemaakt, loont het dus zeker de moeite om dit te doen! Je plant zal effectievere fotosynthese kunnen doen en hij ziet er ook meteen een stuk frisser en aantrekkelijker uit.

Verschillende manieren om je kamerplant schoon te maken

De tropische regenbui

Dit is echt mijn favoriet: een goede afspoelbeurt onder de douche. Super effectief: al het stof is zo van de blaadjes gespoeld, terwijl je weinig kans hebt op het beschadigen van het blad.

Staat je plant in een pot zonder gat, of heeft hij op dit moment echt geen water nodig? Doe dan een plastic zak om de basis van de plant. Zo voorkom je dat de potgrond ook nat wordt. Zorg ervoor dat het water niet ijskoud is, dat vind je plant niet fijn. Laat je plant even uitdruppelen in de douche en zet hem dan terug op z’n plek. Hou hem nog even uit de volle zon, tot de bladeren helemaal droog zijn. Het directe zonlicht kan in combinatie met de vochtdruppels ervoor zorgen dat het blad plaatselijk verbrandt.

Je kunt je kamerplant ook een echte tropische bui geven, door hem buiten te zetten als het regent. Doe dit alleen in de zomer, als de temperaturen hoog zijn. In de winter is het hiervoor echt te koud. Zorg er ook voor dat overtollig regenwater uit de pot kan lopen: gebruik dus potten met een gaatje onderin, zoals een terracotta pot. Of zet je plant zonder sierpot buiten.

De stofjuffrouw

Neem je stofdoek ter hand en haal voorzichtig het laagje stof van de bladeren. Je kunt dit zowel met een droge stofdoek, als een vochtig vaatdoekje doen. Dit is wel een intensieve methode, vooral als je veel planten met veel bladeren hebt. Ondersteun het blad met de ene hand en stof hem voorzichtig af met de andere hand. Wees vooral alert bij planten met fragiele bladeren, er bestaat natuurlijk een kans dat je iets beschadigd.

Deze methode is goed voor planten die het niet fijn vinden om lang vochtige bladeren te hebben. Begonia’s kunnen bijvoorbeeld schimmel op het blad krijgen als er te lang vochtdruppeltjes op blijven liggen. Of bij planten die te groot zijn om naar de douche te verplaatsen.

Controleer je plant ook altijd op beestjes als je dit doet. Want stel er zitten beestjes op je plant en je gebruikt het doekje daarna voor een andere plant, dan is die plaag natuurlijk snel verspreid!

Sommige mensen zweren bij een doekje wat in de melk is gedoopt. Dit heb ik zelf nooit geprobeerd, want ik heb nooit melk in huis en het voelt voor mij overbodig. Als ik een vochtig doekje gebruik, is dat enkel met water nat gemaakt.

Kwaststoffen

Afstoffen met de kwast! Stof op je cactus? Ook deze kun je onder douche houden, maar je kunt ook de kwast erbij pakken. Zo kom je tussen al die prikkels en kan je toch het stof wegvegen. Bij sommige cactussen is dit wel een precisiewerkje en heb je wat geduld nodig. Zie het als een rustgevende mindfulness oefening en je wilt nooit meer wat anders doen! Bekijk bijvoorbeeld deze kwastenset met houten handvat

Deze kamerplanten kun je beter niet afstoffen

Sommige kamerplanten hebben een klein beschermlaagje op het blad, wat je er beter niet af kunt halen. Dat laagje komt namelijk niet meer terug. Denk bijvoorbeeld aan de Echeveria, dat typische vetplantje in rozet vorm of een hertshoornvaren. Deze beschermlaagjes beschermen de plant tegen direct zonlicht, daarom kun je deze planten beter niet afstoffen. Even flink er overheen blazen kan al een verschil maken.

Hoe vaak moet je je kamerplant schoonmaken?

Dit is helemaal afhankelijk van hoe stoffig je huis is. Controleer daarom 1x per maand of er een laagje op de bladeren van je planten is gevormd. Ik maak ongeveer twee keer per jaar een grote ronde waar ik alle planten schoonmaak. Zo vind ik het heerlijk om na de winter al mijn planten een goede schoonmaakbeurt te geven. Als ik tussendoor nog een stoffige plant spot, pak ik die natuurlijk ook aan. En als je de bladeren aan het schoonmaken bent, knip je natuurlijk gelijk de verdorde of gele blaadjes weg. Zo kan je plant weer lekker verder groeien.

Ik zie altijd meteen verschil. Weg is die doffe, grijzige, misschien zelfs wel futloze plant en terug is die frisse, groene, levenslustige groene huisgenoot! Tijd om te genieten van die mooie schone blaadjes!


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com


Gerelateerde Plantenvragen