Dit moet je weten over groeilampen voor je planten

Lange donkere winters, of lastige donkere hoekjes in je huis zijn vaak een uitdaging voor je planten. Gelukkig brengen LED groeilampen de perfecte oplossing! Deze lampen zijn speciaal ontwikkeld om de groei van je planten te ondersteunen en kunnen goed helpen in een ruimte zonder ramen, of om een extra boost te geven tijdens de kortste dagen van de winter. Hieronder lees je alles over kweeklampen en zet ik de populairste groeilampen op een rijtje.

Je hebt verschillende soorten groeilampen. Het zijn tegenwoordig voornamelijk LED lampen, die maar weinig stroom verbruiken en niet heet worden. Je kunt groeilampen kopen in de vorm van peertjes die je in een lamp draait, zoals de groeilamp van de Ikea, of een hele lamp waar een LED-strip is ingebouwd. Het bereik van een groeilamp is erg afhankelijk van de lamp. Een peertje kan maar weinig planten belichten, terwijl een strip met LED-licht veel meer bereik heeft. 

Wanneer gebruik je een groeilamp?

Je kunt een groeilamp op verschillende manieren en plekken inzetten. Heb je een hele donkere hoek in je huis, of een ruimte zonder daglicht, waar je toch planten wilt groeien, dan kun je een groeilamp permanent inschakelen als lamp voor je binnenplanten. Maar je kunt een groeilamp ook alleen in de winter gebruiken, omdat het dan een stuk donkerder in je huis is. Een plek die in de zomer nog prima is, kan in de winter te donker zijn. Als je je planten niet kan verplaatsen naar een lichtere plek, kan een groeilamp ervoor zorgen dat je plant toch gezond blijft. Ook kun je een groeilamp inzetten om zaailingen succesvol te laten groeien en je stekjes gedurende de winter extra power te geven.

Hoe lang zet je een groeilamp aan?

Enthousiast 24 uur lang je groeilamp op je planten zetten zal helaas de groei niet bevorderen. Een goed dag- en nachtritme is belangrijk voor je planten. Want een plant heeft de rustperiode in het donker nodig voor zijn ontwikkeling. Sommige groeilampen komen met ingebouwde timers, waardoor je niet na hoeft te denken over het aan- en uitzetten. Je kunt ook een losse timer tussen de stekker en het stopcontact zetten, zodat de lamp automatisch aan en uit gaat. Het maximum aantal uren dat je de lamp aan zou moeten zetten is 16 uur per dag, dat is ook ideaal voor als je stekjes of zaadjes kweekt. Voor een stabiele groei van een volwassen plant is 10 tot 12 uur licht voldoende.

Waar moet je op letten bij een LED groeilamp?

Er zijn verschillende soorten groeilampen. Sommige zenden wit licht uit, andere hebben blauw- of roodgekleurd licht. Om er zeker van te zijn dat je plant een goed gebalanceerd licht-dieet krijgt is een groeilamp met wit licht aan te raden. Daar zitten namelijk alle kleuren in. Je plant maakt bij de groei voornamelijk gebruik van het blauwe en rode lichtspectrum, maar heeft ook licht uit de andere delen van het spectrum nodig. Als je bijvoorbeeld een basilicum plantje onder een rood/blauw licht laat groeien, dan zal deze niet naar basilicum smaken, omdat de plant daarvoor ook oranje licht nodig heeft. Wit licht is ook minder opvallend in huis. Een plant die opeens roodgekleurd wordt door het licht van een groeilamp staat ook een beetje raar in je huiskamer.

Werkt een normale lamp niet als groeilamp?

Het licht dat van een standaard peertje of spaarlamp af komt is helaas niet geschikt om planten mee te kweken, omdat het licht uit een standaard peertje veel minder sterk is en ook de rode en blauwe tinten veel minder sterk aanwezig zijn. In het overzicht hieronder vind je wel een link naar een groeilamp met een normale fitting.

Tips bij het gebruik van je groeilamp

Voorkom dat de bladeren van je plant de groeilamp aanraken, hierdoor schijnt het licht te intens op één plek en kan het blad beschadigen. Bij de meeste groeilampen hoef je niet bang te zijn dat de bladeren verbranden, zolang ze de lamp niet aanraken. Een lamp die in hoogte verstelbaar is, is ideaal wanneer je plant groeit. Je kunt dan makkelijk de lamp wat verhogen, zodat de plant goed belicht wordt. Kleinere lampen zijn meestal zo ontworpen dat ze redelijk dicht op de plant staan. Een hoogte van 15 cm boven de plant is ideaal. Een grotere lamp, zoals de Bloom uit onderstaande video, is ook op grotere afstand nog effectief. Hierdoor kan je veel planten met één lamp belichten, in plaats van dat elke plant een eigen groeilamp nodig heeft. Een plant die te veel licht krijgt, zal lichtere bladeren krijgen.

Hoe stek je kamerplanten onder een groeilamp?

In mijn boek Stek Je Plant leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Bekijk mijn boek Stek Je Plant op Bol.com


Groeilampen test: de 7 beste groeilampen voor kamerplanten

Ik heb zelf een paar maanden de PlantSpectrum getest, de groeilamp van het Belgische bedrijf Mother. De resultaten daarvan deel ik met je in de video hieronder. Andere groeilampen die ik gebruik zijn o.a van Elho en deze fijne LED groeilamp met gewone fitting van Bol.com. Daarnaast hebben mede-plantenliefhebbers goede ervaringen met onderstaande lampen. Hieronder vind je de 7 populairste groeilampen:

#1: PlantSpectrum 32 van Mother (verticale staander, 80 cm lang)
Hoogwaardig verticaal wit groeilicht voor de hobbykweker. Stijlvol design, kan op de grond staan op de meegeleverde voet en is geschikt om grote planten verticaal te belichten. De lamp bevat ringetjes, zodat de lamp ook horizontaal aan koordjes aan een plafond of in een kast kan worden hangen. Je kunt hem ook heel makkelijk uitbreiden met wall mounts en ‘micro farm mounts’ voor het opkweken van stekjes.
Bekijk hier de PlantSpectrum 32

#2: LifeSpectrum van Mother (witte verticale staander, 90 cm lang + verlengbaar)
Dit is de nieuwe variant van bovenstaande PlantSpectrum met ‘circadian technologie’. De lamp heeft een ingebouwde natuurlijke lichtcyclus die planten een groeiboost geeft en gezellige sfeerverlichting in huis geeft. LifeSpectrum wordt vervaardigd uit spiegelgepolijst roestvrij staal en gerecycleerd aluminium. Extra handig: deze lichtmodule is ook verlengbaar, zo kan je er 2 stapelen of de lamp verlengen met de 30cm extender om grotere planten te belichten. Kan uitgebreid worden ingesteld en bediend met je smartphone en smartwatch.
Bekijk hier de LifeSpectrum van Mother

#3: Warm wit LED licht groeilamp van Ortho met gewone fitting
Dit is de goedkoopste groeilamp, want met de gewone E27 fitting (de ‘grote fitting’) draai je deze LED lamp gewoon in een lamp die je al in huis hebt. Je kunt er op Bol ook een simpele fitting met snoer of een stijlvolle bureaulamp bij kopen, zodat je de lamp boven de plant kunt hangen. Warm wit licht, levensduur van de LED is zo'n 50.000 uur.
Bekijk de reviews van de Ortho LED lamp met gewone fitting op Bol.com

#4: Klein horizontaal kweekstation van Smartwares
Horizontale LED lamp in een kweekstation voor kleine plantjes, stekjes en kruiden. Inclusief handige timer. De 4000K LED verlichting met 14W lamp zorgt voor natuurlijk wit licht waarbij elk type plant kan groeien, ook vanaf een klein zaadje.
Bekijk de reviews van het Smartwares kweekstation op Bol.com

#5: Ortho klemspotje met 2 flexibele lamphouders met warm wit LED licht
Dit is dezelfde warm witte groeilamp van Ortho die geschikter is voor sfeer verlichting in de huiskamer, maar dan als volledige lamp met 2 lampen met flexibele lampenhouders met een klem. Het klemspotje heeft een bereik van 360 graden rondom en is makkelijk te installeren.
Bekijk de reviews van het Ortho klemspotje op Bol.com

#6: Full spectrum groeilamp (rood/blauw licht) met 4 lampen van New York Biology
Full Spectrum LED kweeklamp met automatische timer. Deze lamp geeft een rood/blauw-spectrum, dat vind ik geen ideale kleuren voor in je huiskamer, maar het is wel een goede en populaire groeilamp. De 4 lampen aan dit tafelmodel met lampvoet die ook als klem kan fungeren hebben een bereik van 360 graden rondom, zodat je de verspreiding van het licht kunt aanpassen aan de grootte en breedte van de plant.
Bekijk de reviews van New York Biology groeilamp op Bol.com

#7: Leaf Light Care van Elho (klein op stokje)
Ideale oplossing voor kleine zonaanbiddende planten. Wit licht, met ingebouwde timer. Kan met het stokje in een plantenpotje worden ‘geprikt’. Maximale hoogte: 25 cm. Gemaakt van duurzame materialen van hoge kwaliteit, hier heb je jaren plezier aan.
Bekijk de reviews van de Plant Light Care op Bol.com

#8: Kleine kweeklamp met wit licht in 3 ringen van A Sunny Day
Deze kleine kweeklamp bestaat uit 3 ringen die je boven elkaar aan een stokje bevestigt en in de aarde van je stekjes of kleine kamerplant prikt. Maximale hoogte: 25 cm.
Bekijk de reviews van deze kweeklamp met ringen op Bol.com

Meer populaire groeilampen
Bol.com heeft een enorm assortiment en verkoopt alle populaire groeilampen. Let op dat je kiest voor wit licht als je geen rood/blauw/paarse gloed in je huis wil, en bedenk hoe je de lamp monteert als er geen standaard bij zit. Kies voor stevige kwaliteit, en lees eerst de reviews bij merkloze producten.
Bekijk de populairste groeilampen voor planten op Bol.com

Ik heb al deze producten zelf uitgekozen omdat ik het leuke of handige plantenspulletjes vind. Ik verkoop deze producten dus niet zelf, maar ik kan ze wel van harte aanbevelen. Als jij via de linkjes hierboven iets koopt, dan ontvang ik via Bol.com een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Met de opbrengst kan ik o.a. de webhosting van deze website betalen. Zo steun je dus indirect Mama Botanica, zonder dat het jou iets kost.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com

stekjeplant-cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)


Gerelateerde posts over licht