Varen stekken

Varen stekken

Varen stekken

Naam: Varen
Latijnse naam: Doryopteris pedata

Er zijn enorm veel verschillende soorten varens. Deze methode is voor veel varens van toepassing. De behandeling is een hele schok voor de plant, dus zorg daarna extra goed voor hem.

Hoe stek je de varen?
Om een varen te vermeerderen kun je hem het beste scheuren. Kies bij deze methode een varen uit waarvan de bladeren niet uit één punt groeien. Dat soort varens kun je niet scheuren en zijn alleen te vermeerderen via de sporen – een ingewikkelde en tijdrovende klus. Veel andere varens hebben een brede wortelkluit en hun bladeren groeien op meerdere plekken omhoog. Om de plant te scheuren haal je hem eerst uit de pot. Bedenk eerst in hoeveel stukken je je varen wilt verdelen en scheur hem dan voorzichtig uit elkaar. Vaak kun je al een beetje voelen waar de plant van nature uit elkaar gehaald kan worden. Je kunt er ook voor kiezen de wortelkluit door te snijden met een scherp en schoon mes. Let er vooral op dat elk stuk al zijn eigen wortelgestel heeft. De verschillende delen kun je in aparte potjes oppotten. Dit is ook een goede methode om een uit de kluiten gewassen varen weer onder controle te krijgen. Hou zoals altijd de grond licht vochtig en geef je planten in de weken nadat je ze gescheurd hebt een extra spraybeurt.

Extra tips:
Heb je een varen die het niet zo lekker doet? Probeer dan eens van onderaf water te geven. Zet de pot, met gaten onderin, in een laag water en laat de aarde een kwartier water opzuigen. Veel varens vinden het niet fijn om tussen de bladeren vocht te krijgen en worden op deze manier gestimuleerd om dieper te wortelen.


Verzorgingsadvies:
Standplaats: 2/4
Water: 3/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 3/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Cover-inkijkexemplaar.jpg

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Mama Botanicaseo