Oxalis stekken

Oxalis stekken

Oxalis stekken

Naam: Klaverzuring
Latijnse naam: Oxalis triangularis

Als de vleugels van een vlinder klappen de blaadjes in de ochtend open en in de avond weer dicht. De bladeren zijn dieppaars met soms een wat lichter gekleurd hart, en als je geluk hebt groeien er in de zomer lichtpaarse bloemetjes aan.

Hoe stek je de Oxalis?
Deze plant groeit vanuit knolletjes onder de grond en kan vanuit die knolletjes ook makkelijk vermeerderd worden. Je plant groeit namelijk niet alleen boven de grond, maar ook onder de grond ontstaan nieuwe knolletjes. De beste tijd om deze plant te vermeerderen is de herfst, wanneer hij een rustperiode ingaat. Het hele jaar heeft je plant dan energie gestopt in de groei van nieuwe knolletjes.

Haal de plant uit de pot of graaf wat knolletjes uit. De nieuwe knolletjes die aan de oude groeien, kun je losbreken en verzamelen. De knolletjes bewaar je in een papieren zakje en kun je in het voorjaar weer opnieuw planten. Ongeveer vijf knolletjes geven al een mooie nieuwe plant. In het begin zal er maar een enkele spriet uit een knolletje komen, maar na verloop van tijd wordt de plant steeds voller.

Extra tips:
Vaak gaat de plant in de winter een rustperiode in. Het kan dan zijn dat hij boven de grond helemaal afsterft. Dit is gelukkig geen reden tot paniek. Je kunt de plant droog wegzetten en in het voorjaar weer beginnen met water geven. Of je kunt de knolletjes uitgraven en splitsen om de plant te vermeerderen.

Deze plant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook eetbaar. De bloemetjes en blaadjes laten zich graag mengen in een salade, voor een fris zurig tintje.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 2/4
Water: 2/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 1/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo