De beste plek in huis: Pannenkoekplant (Pilea peperomioides)

Mijn Pannenkoekplant

Mijn Pannenkoekplant

De Pannenkoekplant (ook bekend als Pilea peperomioides houdt van plekken in huis waar de zon nooit direct op schijnt, maar waar wel veel licht komt. Dit zijn de plekken met indirect licht. Het licht dat je planten bereikt, is in deze categorie altijd diffuus licht. In de natuur kun je dit vergelijken met planten die op de bodem van het oerwoud groeien. Het dikke bladerdek filtert al het directe zonlicht weg en er blijft alleen wat gefilterd licht voor de bodembedekkers over, er valt zelden tot nooit volle zon op hun bladeren.

Pannenkoeken! Moet ik nog meer zeggen? De leukste en makkelijkste plant om te stekken, want de stekjes komen vanzelf uit de grond groeien. Hebben ze vijf of meer blaadjes, dan kun je het stekje zo diep mogelijk onder de grond lossnijden van de moederplant en in een eigen potje zetten. Maar je kunt ze natuurlijk ook bij de moederplant in de pot verder laten groeien.

Zet de plant het liefst op een plek met indirect licht, zelfs een beetje richting de schaduw. Hier zal je pan- nenkoekplant grotere en groenere bladeren krijgen. De grond mag tussendoor droogvallen en hoeft dus niet altijd vochtig te zijn. Bij te veel water zullen de wortels gaan rotten en bij te veel licht worden de nieuwe bladeren van je Pilea klein en geel.

Deze plant wordt vaak verkocht als een compacte, lage plant, dus het kan soms een verrassing zijn dat zich een stammetje vormt. De onderste bladeren vallen af en de plant wordt hierdoor steeds hoger. Vooral in de winter wil deze plant zijn bladeren zielig laten hangen en laten vallen. Dat is helaas normaal voor de Pilea peperomioides. Als je het stammetje niet ondersteunt, kan deze plant ook nog eens alle kanten op gaan. Hier- door is echt elke pannenkoekplant helemaal uniek!

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten

Een huis vol planten cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)