De beste plek in huis: Anthurium clarinervium

Mijn Anthurium clarinervium

Mijn Anthurium clarinervium

De Anthurium is een ideale plant voor plekken waar een beetje direct zonlicht is en de rest van de dag vooral veel indirect licht. Dat maakt de Anthurium een ochtend- of avonzonnebader.

Tussen het gebied in je huis waar vier tot vijf uur direct zonlicht op schijnt en de plekken in je huis waar de zon nooit direct op schijnt, zit nog een groot gebied. Hier heb je in de ochtend of juist aan het eind van de dag een uur of twee direct zonlicht en de rest van de dag indirect licht. Op deze plek wordt de Anthurium het gelukkigste. Plaats jouw Anthurium dus op een plek die een korte tijd zonnig is met direct zonlicht dat op de bladeren valt, en waar de rest van de dag indirect licht op de bladeren valt.

Anthurium clarinervium verzorgingstips

Al jaren ben ik verliefd op deze Anthurium. De donkere grote bladeren met die opvallende nerven trekken elke keer mijn aandacht. Helaas ging mijn eerste clarinervium dood. Langzaam kregen de bladeren gele vlekken, die later bruin werden. Yikes, van die mooie plant was op een gegeven moment niet veel meer over. Omdat ik de plant zo mooi vind en graag in huis wil hebben, heb ik nog een poging gewaagd.

Ik ben natuurlijk onderzoek gaan doen naar wat er de eerste keer verkeerd ging. Eerst kijk ik altijd naar de hoeveelheid licht die de plant krijgt. Waarschijnlijk stond mijn eerste Anthurium clarinervium op een te donkere plek en kreeg ze daarbij te veel water. Heftige middagzon wil ze niet hebben, maar een beetje direct zonlicht kan geen kwaad. Mijn nieuwe plant staat in de winter in de vensterbank op het oosten, met een zonnetje in de ochtend. In de zomer krijgt ze daar te veel licht en zet ik haar wat verder van het raam. Verder knip ik altijd de bloemen uit deze plant, want dat kost anders veel energie die veel beter in de groei van nieuwe bladeren kan worden gestoken.

De winter is soms een moeilijke periode voor deze plant. Het helpt om de luchtvochtigheid hoog te houden, door bakjes water rondom de plant te zetten en veel te sproeien met de plantenspuit. Maar het kan nog steeds gebeuren dat de bladeren bruin worden en afsterven. Knip deze lelijke bladeren weg en geef je plant nog maar weinig water. In het voorjaar zal er weer nieuw, vers blad groeien.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten

Een huis vol planten cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)

Mama Botanicaseo